Deţinut de la Penitenciarul Gherla, găsit spânzurat. Bărbatul este principalul suspect în jaful din Pasul Gutâi

Un deţinut la Penitenciarul Gherla, arestat preventiv pentru tâlhărie, s-a sinucis, vineri, spânzurându-se în grupul sanitar al camerei de deţinere.

943 afișări
Imaginea articolului Deţinut de la Penitenciarul Gherla, găsit spânzurat. Bărbatul este principalul suspect în jaful din Pasul Gutâi

Un deţinut de la Penitenciarul Gherla a fost găsit spânzurat (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax foto)

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Mircea Ovidiu Chiorean, a declarat că bărbatul, în vârstă de 53 de ani, arestat preventiv pentru tâlhărie, a fost găsit spânzurat vineri, în grupul sanitar al camerei de deţinere.

"Cu toate eforturile depuse de personalul de specialitate, deţinutul nu a putut fi resuscitat", a spus Chiorean.

Surse din Penitenciarul Gherla au declarat pentru că bărbatul care s-a sinucis, spânzurându-se în grupul sanitar al camerei de deţinere, este Ioan Ursuţ, implicat în jaful din septembrie 2009 din Pasul Gutâi, unde o maşină de transport valori a fost atacată de mai multe persoane.

Potrivit site-ului Tribunalului Maramureş, procesul lui Ioan Ursuţ şi al celuilalt suspect în acest caz, Loddo Massimo, judecaţi pentru lipsire de libertate, furt calificat, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, avea termen vineri la Tribunalul Maramureş.

La ultimul termen, din 13 ianuarie, Ioan Ursuţ a cerut amânarea cauzei pentru lipsa apărătorului ales.

Înainte de comiterea jafului din Pasul Gutâi, Ursuţ a mai fost condamnat pentru omor şi tentativă la această infracţiune, el evadând de trei ori din închisorile suedeze şi o dată din Italia, declarau, la vremea respectivă, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ioan Ursuţ şi Massimo Loddo, principalii suspecţi în cazul jafului din Pasul Gutâi, au fost trimiş în judecată în iulie 2010, de Parchetul instanţei supreme, sub acuzaţiile de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uzurpare de calităţi oficiale.

Potrivit procurorilor, cei doi bărbaţi au folosit la jaf, produs în 15 septembrie 2009, patru maşini furate. Astfel, împreună cu alte persoane, cei doi au urmărit şi oprit în trafic, la coborârea Pasului Gutâi, spre localitatea Mara, în locul numit "Valea Albă", unde nu există reţea pentru telefonie mobilă, o autospecială care transporta valori în lei şi valută şi în care erau trei persoane.

Autorii jafului purtau cagule şi erau îmbrăcaţi în uniforme tip combinezon negru, specifice trupelor speciale de intervenţie ale poliţiei, purtând inscripţia "Poliţia" şi aveau asupra lor arme automate tip Kalaşnikov sau AKM 47, se mai arată în comunicatul Parchetului instanţei supreme.

Cei doi, împreună cu celelalte persoane mascate, declinându-şi calitatea nereală de poliţişti şi simulând efectuarea unui control, i-au dezarmat pe doi dintre ocupanţii autoutilitarei firmei de transport valori şi i-au deposedat de două pistoale şi muniţia aferentă. Apoi, prin violenţă, i-au obligat pe cei trei angajaţi să le predea autospeciala, pe care au condus-o pe un drum forestier spre "Valea Albă".

Ulterior, atacatorii au furat patru saci în care se aflau 2.630.000 de lei şi 2.000 de euro din compartimentul tezaur al maşinii blindate.

În acest dosar, cercetările au fost făcute iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, acestea fiind continuate de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Ursuţ şi Loddo au fost reţinuţi în 26 ianuarie 2010, iar ulterior Tribunalul Maramureş a decis arestarea preventivă a acestora.

O parte din banii aflaţi în maşina de transport valori atacată erau destinaţi aprovizionării a peste 40 de subunităţi poştale din judeţul Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici