Deţinuţii pot „cumpăra” zile libere contra remuneraţiei şi pot vorbi la telefon fără să mai fie supravegheaţi. Ce au decis astăzi deputaţii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri un amendament la Legea privind executarea pedepselor, care prevede că deţinuţii pot „cumpăra” zile libere dacă renunţă la remuneraţie, în cazul în care aceştia au desfăşurat o muncă remunerată.

2103 afişări
Imaginea articolului Deţinuţii pot „cumpăra” zile libere contra remuneraţiei şi pot vorbi la telefon fără să mai fie supravegheaţi. Ce au decis astăzi deputaţii

Amendamentul a fost propus de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Ambrus Izabella şi prevede ca, dacă persoana condamnată renunţă la 40% în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată şi zilele executate pentru pentru zilele de muncă prestate se calculează potrivit art. 96 alin. 1 lit. b), care stipulează că în cazul în care se pestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă (faţă de 4 la 3, cât se prevede acum), ceea ce echivalează cu un plus de 5 zile pe lună.

Deputaţii jurişti au mai adoptat, totodată, şi un alt amendament, propus tot de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Ambrus Izabella, care prevede că în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă (faţă de 5 la 4, cât se prevede acum), şi care echivalează cu un plus de 2,5 zile pe lună.

O altă prevedere stipulează că în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă (faţă de 3 la 2 cât se prevede acum), şi care echivalează cu un plus de 15 zile pe lună.

Deţinuţii vor vorbi la telefon fără a mai fi supravegheaţi vizual

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a admis, miercuri, un amendament la Legea privind executarea pedepselor prin care au stabilit ca deţinuţii să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare fără a mai fi supravegheaţi vizual, ca până acum.

În textul actual al legii, art. 65 privind Dreptul la convorbiri telefonice are următorul conţinut: „Persoanele condamnate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial şi se efectuează sub supraveghere vizuală”.

Deputatul PSD Oana Florea a propus un amendament de scoatere din textul actual a sintagmei „se efectuează sub supraveghere vizuală”.

Ea a motivat depunerea amendamentului prin intenţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a introduce, pe viitor, posturi telefonice în camerele de detenţie, iar această sintagmă i-ar împiedica să respecte legea, întrucât ar trebui personal suplimentar care să asigure această supraveghere vizuală.

„Ar însemna ca în fiecare cameră să fie câte un pândar”, a sintetizat preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

Amendamentul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici