Dezvăluiri dintr-o carte: CIA l-a spionat pe Putin cu ajutorul unui software numit „Locomotive”

Un program (numit acum VISR) a permis serviciilor de informaţii americane să urmărească telefoanele multor, dacă nu tuturor, celor care se deplasează în jurul lui Putin: şoferi, personal de securitate, colaboratori politici, dezvăluie o carte a lui Byron Tau, tocmai lansată în America.

48902 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri dintr-o carte: CIA l-a spionat pe Putin cu ajutorul unui software numit „Locomotive”

CIA l-a spionat pe Putin cu ajutorul unui software numit „Locomotive”

Toate mişcările lui Vladimir Putin sunt monitorizate, se arată într-o carte a lui Byron Tau, abia publicată în America, Means of Control: How the Hidden Alliance of Tech and Government Is Creating a New American Surveillance State. Armata şi agenţiile americane de informaţii îl pot urmări pe Vladimir folosind date de pe telefoanele celor din jur.

În Statele Unite, explică Tau, a fost creat un program care permite urmărirea mişcărilor aproape tuturor oamenilor din lume folosind datele de pe telefonul mobil. Dezvoltatorii de software au avut acces la aceste date datorită colectărilor pe care le-au făcut companiile de publicitate.

Modul în care funcţionează programul este simplu: datele au un identificator de publicitate „anonim” care este atribuit fiecărui telefon mobil şi, dacă sunt în mâinile agenţiilor de securitate, pot fi folosite pentru a urmări mişcările utilizatorilor de smartphone-uri din întreaga lume. 

Ideea, sau cel puţin implementarea practică a acestui program, i-a venit consultantului IT Mike Yeagley în 2019. Yeagley a susţinut o serie de prezentări către agenţiile de informaţii americane, dând exemplul unei aplicaţii de mare succes, serviciul de întâlniri folosit pe scară largă în comunitatea LGBTQ, Grindr.

Yeagley a arătat în esenţă că geodatele pe care Grindr le colectează asupra oricărui cetăţean pot identifica cu uşurinţă angajaţii Pentagonului, CIA, FBI. 

Yeagley, spune revista Wired, a pus compania pentru care lucra la acea vreme, Planet Risk, să dezvolte o metodă de colectare a informaţiilor pe care unii dintre utilizatorii săi au redenumit-o ADINT. Software-ul rezultat se numeşte „Locomotive”.

Chiar înainte de a ajunge la Planet Risk, Yeagle a lucrat pentru o altă companie, PlaceIQ, care primise o investiţie de la filiala cu capital de risc a CIA, In-Q-Tel. 

„Locomotiva” a fost numită ulterior VISR (Virtual Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) şi a inspirat mai multe companii de supraveghere, în special israeliene, Insanet, Patternz şi Rayzone. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici