Diana Nemeş, audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie

Diana Nemeş, arestată preventiv după extrădarea din SUA, a fost adusă, luni dimineaţă, la DNA, pentru a fi audiată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, în care este cercetată alături de soţul său, Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta.

163 afișări
Imaginea articolului Diana Nemeş, audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie

Diana Nemeş, audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, Diana Nemeş a fost adusă la DNA pentru a face noi declaraţii în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Diana Nemeş a fost audiată şi în 7 mai la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce a fost extrădată din SUA.

În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe numele Dianei Nemeş şi a stabilit ca aceasta să fie închisă în perioada 7 mai - 5 iunie.

Diana Nemeş a contestat decizia şi a cerut instanţei supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea Dianei Nemeş şi au dispus ca aceasta să rămână în arest preventiv, decizia fiind definitivă.

Avocaţii Dianei Nemeş au arătat că aceasta nu s-a ascuns niciodată, nu a contestat procedurile de extrădare, a dat declaraţii complete şi are o atitudine sinceră şi de colaborare. Aceştia au menţionat că cei doi copii ai femeii sunt în România, iar ea urmează să nască, astfel că nu s-ar putea sustrage de la urmărirea penală.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată de vineri a arătat că Diana Nemeş ştia că este urmărită penal în România şi nu s-a întors în ţară de frică.

Diana Nemeş a fost extrădată în 7 mai, fiind pus în executare mandatul de arestare preventivă emis pe numele ei. Aceasta fusese arestată de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin Biroul Interpol, în localitatea Yelm, statul american Washington, potrivit Poliţiei Române.

Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în 5 mai ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România.

În cazul lui Radu Nemeş, nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Soţii Diana şi Radu Nemeş sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici