Diaspora Rusiei: Unde se duc ruşii care fug de Putin

Zeci de mii de ruşi au părăsit ţara către ţările baltice, Armenia, Georgia, Turcia, Serbia: mulţi sunt profesionişti în domeniul IT.

8270 afișări
Imaginea articolului Diaspora Rusiei: Unde se duc ruşii care fug de Putin

Diaspora Rusiei: Unde se duc ruşii care fug de Putin

„Peste 200.000 de oameni au părăsit ţara în ultima lună”, a spus Joe Biden, ieri, la Varşovia.

În urmă cu câteva zile, ziarul turc Hurriyet scria că cel puţin 14.000 de cetăţeni ruşi au debarcat în Istanbul şi Ankara.

Autorităţile armene susţin că un flux similar a fost înregistrat pe aeroportul Erevan şi la punctul de trecere a frontierei cu Georgia.

Finlanda a declarat că a primit peste 20.000 de cetăţeni ruşi, la fel ca şi cele 3 ţări baltice.

„Eram un om fericit”, spune Kamran Manafly, fost profesor de geografie la liceul 498 din Moscova, care a emigrat în Lituania. „Am refuzat să justific elevilor mei operaţiunea militară specială din Ucraina”, zice el. A doua zi, a fost concediat pentru „conduită imorală. Nu cred că a fi angajat de stat este echivalent cu a fi sclav al statului”.

Exodul rusesc nu se explică doar prin obiecţie de conştiinţă. Pentru mii de tineri care au lucrat în domeniul tehnologiei, plecarea este o alegere forţată. „Primul val a fost de 50-70 de mii de oameni. Singurul lucru care îl reţine pe al doilea este faptul că nimeni din străinătate nu mai vrea să lucreze cu oameni din ţara noastră”, spune Serghei Plugokarenko, şeful RAEC, Asociaţia Rusă pentru Comunicaţii Electronice.

Conform previziunilor sale, încă 70-100.000 de tehnicieni şi programatori de software vor pleca până în aprilie. Motivul este simplu: nu văd nicio perspectivă.

Refugiul tinerilor IT-işti a devenit Serbia, una dintre puţinele care au refuzat să aplice sancţiuni Rusiei, lăsând deschise legăturile aeriene cu Moscova. Grupul Telegram pentru nou-veniţi numără 5.000 de membri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici