FBI va efectua expertiza ADN în cazul Luizei Melencu şi va stabili profilul psihologic al lui Dincă

DIICOT anunţă, oficial, că a transmis o cerere în SUA, respectiv FBI, pentru efectuarea unei expertize a ADN-ului (mitocondrial şi cromozomial) Luizei deoarece analiza mitocondrială nu poate fi efectuată nicăieri în România. Procurorii cer FBI şi sprijin pentru profilul psihologic al lui Gh. Dincă.

Imaginea articolului FBI va efectua expertiza ADN în cazul Luizei Melencu şi va stabili profilul psihologic al lui Dincă

DIICOT a cerut sprijinul FBI pentru analizele privind ADN-ul Luizei Melencu

Procurorii DIICOT au dispus, vineri efectuarea unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigaţii (F.B.I.), pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) al Luizei Melencu, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial, informează DIICOT.

În acest sens, au fost puse la dispoziţia Biroului Federal de Investigaţii fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

„Prin aceeaşi comisie rogatorie, s-a solicitat asistenţa specialiştilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Dincă Gheorghe. Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen”, explică procurorii.

DIICOT mai subliniază că toate activităţile în care este implicată Monica Melencu, mama tinerei, au legătură cu aceste proceduri.

„Partea civilă, numita Melencu Monica Georgeta, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul Bucureşti”, subliniază sursa citată.

Iniţial, femeia a refuzat procedura.

 

Bănilă, după ce DIICOT a cerut SUA analiza ADN-ului Luizei: Nu este o lipsă de încredere în INML

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că a fost solicitată autorităţilor din SUA analiza privind ADN-ul Luizei deoarece INML nu este omologat să efectueze extragerea ADN-ului mitocondrial şi nu pentru că ar fi o lipsă de încredere.

„S-a dispus efectuarea unei comisii rogatorii în SUA pentru a efectua o nouă extragere de ADN printr-o metodă pe care Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” nu este omologat să o efectueze, respectiv prin metoda de extragere ADN mitocondrial. Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur şi simplu datorită faptului că o astfel de procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din SUA permit o astfel de cooperare”, a declarat procurorul-şef DIICOT.

 

Taguri:
diicot,
fbi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici