Din 2018, Primăria Timişoara introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate

Primăria Timişoara a anunţat că, din anul 2018, va fi aplicată taxa pe paragină, adică un impozit mărit cu 500%, dacă proprietarii nu restaurează imobilele, în oraş existând 14.000 de clădiri istorice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

741 afişări
Imaginea articolului Din 2018, Primăria Timişoara introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate

Din 2018, Primăria Timişoara introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate (Imagine: Facebook)

Potrivit arhitecţilor, în Timişoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice, cele mai multe fiind amplasate în zonele Cetate, Iosefin şi Fabric, majoritatea aflându-se într-o stare avansată de degradare, astfel că bucăţi din faţadă cad, iar prea puţini sunt proprietarii interesaţi să le restaureze.

„Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW a numărat 14.000 de clădiri făcute înainte de 1940 în Timişoara. Evident, nu toate sunt sub protecţie, dar sunt clădiri istorice prin vechimea lor. Încă nu este foarte clar numărul clădirilor istorice aflate sub protecţie şi tocmai de aceea şi facem această parte de georeferenţiere de clădiri, pentru a avea un inventar precis şi un număr clar de clădiri care sunt conform legii în situri şi ansambluri de monumente istorice. Cele mai multe clădiri istorice din Timişoara se află în cele trei mari cartiere istorice, respectiv zona Cetate, adică centrul Timişoarei şi Piaţa Unirii, Fabric, mai ales în zona Pieţei Traian, şi cartierul Iosefin, care porneşte de la podul de la Piaţa Maria şi se întinde mult în oraş. Clădiri istorice sunt şi în porţiuni din cartierul Elisabetin, în zona Bălcescu. Practic, o treime din oraş este sub protecţia Legii 422 a monumentelor istorice”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Sorin Predescu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Timiş.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că municipalitatea are fonduri pentru a reabilita doar o mică parte din clădirile istorice din oraş şi, deseori, a făcut un apel la proprietari să le modernizeze cu bani din propriul buzunar, urmând ca banii de care dispune municipalitatea să fie redirecţionaţi pentru renovarea clărilor care sunt “de mare interes pentru oraş”, adică cele aflate în Piaţa Victoriei şi centrul istoric, mai ales că în anul 2021 Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar în oraş sunt aşteptaţi numeroşi turişti.

“Direcţia de Urbanism a pregătit notificările pe care urmează să le primească proprietarii pentru realizarea lucrărilor de intervenţie în vederea reabilitării imobilelor. Noi nu putem să folosim bani mulţi de la bugetul local, bani care sunt ai tuturor timişorenilor, pentru a reabilita clădirile proprietate a câtorva. Noi intervenim alături de proprietari la câteva clădiri care sunt de mare interes pentru oraş: Piaţa Victoriei şi centrul istoric sunt în prim planul preocupărilor noastre şi sigur că putem lua câte o clădire care are o valoare excepţională şi din celelalte zone istorice: Fabric, Iosefin. Dar ar fi un nonsens ca proprietarii să stea cu mâinile în sân şi să aştepte să vină Primăria să le reabiliteze clădirile. Noi greu facem faţă să ne amenajăm şcolile şi spitalele aşa cum trebuie şi atunci nu are nicio logică să consumăm banii pentru a face ceea ce trebuie să facă, de fapt, proprietarii. Proprietarii trebuie să înţeleagă că este obligaţia lor să-şi întreţină proprietăţile şi îi rog să facă demersurile în acest sens al pregătirii intervenţiei de reabilitare, pentru că altfel vor ajunge să primească amenzi mari şi să fie încadraţi la taxa pe paragină. Noi nu ne dorim asta, ne dorim să vedem că în oraş avem clădiri bine întreţinute şi să nu dăm nicio amendă. Dar cine stă în pasivitate, va plăti”, explică Nicolae Robu.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată la sfârşitul anului 2016, impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren va fi majorat cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din Timişoara. Taxa pe paragină va trebui achitată începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar până atunci, proprietarii vor fi notificaţi să înceapă lucrările de reabilitare a imobilelor.

Până în luna octombrie a anului trecut, Poliţia Locală Timişoara a amendat peste 70 de proprietari de clădiri istorice aflate în stare de degradare, după ce au fost notificaţi şi nu au făcut niciun demers pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie pentru renovarea faţadelor. Potrivit Legii 422/2001, sancţiunile sunt cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici