Directorul AJOFM Cluj, reţinut pentru luare de mită şi fals în declaraţii, arestat preventiv

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, reţinut de procurorii DNA, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în urma percheziţiilor făcute vineri la sediul instituţiei, a fost arestat preventiv, sâmbătă seară, de Tribunalul Cluj.

1213 afișări
Imaginea articolului Directorul AJOFM Cluj, reţinut pentru luare de mită şi fals în declaraţii, arestat preventiv

Directorul AJOFM Cluj, reţinut pentru luare de mită şi fals în declaraţii, arestat preventiv

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că judecătorii au admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Daniel Don.

”Tribunalul Cluj a admis, sâmbătă, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Daniel Don şi s-a emis mandat pentru 30 de zile pe numele acestuia”, a spus Trestian.

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a fost reţinut, sâmbătă, de procurorii DNA, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în urma percheziţiilor făcute la sediul instituţiei, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2010 - 2015.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2013 - noiembrie 2015, Daniel Don a pretins şi a primit, în mod repetat, sume totalizând 884.045 de lei, banii provenind din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.

Procurorii arătau că în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Daniel Don persoane provenind din rândul angajaţilor AJOFM, subordonaţi ai acestuia ori din rândul foştilor angajaţi suspendaţi din funcţie, aceştia fiind desemnaţi în calitate de experţi ai proiectelor.

”Remuneraţiile experţilor care compun echipa de management şi respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană şi sunt suportate din fondurile provenind din bugetul UE. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Daniel Don nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonaţii săi”, precizau procurorii DNA.

În urma analizei declaraţiilor de avere completate de către Daniel Don în 14 aprilie 2014, aferent veniturilor obţinute pe parcursul anului 2013, şi în 8 aprilie 2015, corespunzător veniturilor obţinute în cursul anului 2014, s-a reţinut că acesta nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.

Procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DNA au făcut, vineri, verificări la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, într-o cauză penală vizând fapte de corupţie comise în perioada 2010 - 2015. Potrivit unui comunicat de vineri al DNA, percheziţiile au avut loc la nouă adrese din municipiul Cluj-Napoca, din care două la sediile unor instituţii publice. Una dintre instituţiile publice vizate a fost AJOFM Cluj.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, a Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Cluj şi Sălaj, şi din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Surse judiciare declarau, vineri, corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au vizat proiecte europene iniţiate de AJOFM Cluj.

”Au fost ridicate mai multe cutii cu documente atât de la sediul AJOFM Cluj, cât şi de la sediul unde funcţionează un call-center pentru şomeri, care este parte a unui proiect cu fonduri europene derulat de agenţie. Mai multe persoane care lucrează în proiectul de call-center au fost aduse la sediul AJOFM Cluj. Sunt vizate de verificări proiecte cu fonduri europene iniţiate de agenţie şi finanţate prin POSDRU”, spuneau sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici