Directorul Romgaz Târgu-Mureş, urmărit penal pentru luare de mită

Directorul Romgaz Târgu-Mureş şi alţi doi directori sunt urmăriţi penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Directorul Romgaz Târgu-Mureş este acuzat că a primit 60.000 de euro pentru a accepta recepţia unui echipament care nu corespundea cerinţelor.

1414 afișări
Imaginea articolului Directorul Romgaz Târgu-Mureş, urmărit penal pentru luare de mită

Directorul Romgaz Târgu-Mureş, urmărit penal pentru luare de mită (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Procurorii DNA Târgu - Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Pantelimon Avram, la data faptelor director Romgaz Târgu-Mureş, acuzat de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi faţă de Sergiu Victor Banu şi Gheorghe Matei, la data faptelor director tehnic, respectiv director adjunct-producţie în cadrul SNGN Romgaz – Sucursala Târgu - Mureş, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, Romgaz Târgu-Mureş a organizat, în 2011, o licitaţie publică care avea ca obiect implementarea unui proiect, fiind declarată câştigătoare o asociere formată din trei societăţi comerciale.

În acest context, Pantelimon Avram, în calitate de director sucursală în cadrul Romgaz SA – Sucursala Târgu - Mureş, a primit de la reprezentantul uneia dintre firmele câştigătoare a licitaţiei suma de 60.000 de euro pentru a accepta recepţia unui motogenerator care nu corespundea cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire şi în oferta tehnică anexă la contract.

De asemenea, Pantelimon, alături de ceilalţi doi suspecţi, a semnat un document privind modalităţile de recepţie a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepţia echipamentului.

DNA susţine că cei trei au creat un prejudiciu Romgaz SA de 2.620.250 lei, echivalent cu contravaloarea achitată pentru echipament.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În 2016, Pantelimon Avram a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Atunci, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu - Mureş i-au acuzat pe Pantelimon Avram, pe directorul tehnic al sucursalei, Ioan Ştefan, pe şeful Secţiei de Producţie din SNGN Romgaz-Sucursala Târgu Mureş, Emil Valentin Mincan, şi pe şeful Serviciului Proiectare al Sucursalei Târgu Mureş a SNGN Romgaz, Ioan Tiberiu Olaru, de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţineau că, în primăvara anului 2014, Avram Pantelimon, alături de Emil Valentin Mincan, Ioan Ştefan şi Ioan Tiberiu Olaru, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au decis ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde - ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe în oraş - să fie realizată din bugetul propriu al societăţii naţionale. "Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpaţi, a normelor legale privind disciplina financiară şi în construcţii, a legislaţiei specifice din domeniul gazelor naturale şi mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică", arătau procurorii DNA. Prin înregistrarea cheltuielilor nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz - Sucursala Târgu Mureş s-a produs societăţii un prejudiciu de 146.637 de lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în favoarea asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici