DISPONIBILIZĂRI LA CFR Călători: Peste 1.100 de angajaţi vor fi concediaţi, urmând să primească lunar, timp de 6 luni, suma de 670 de lei

Sindicatele contestă în instanţă programul de disponibilizări de la CFR Călători care prevede că peste 1.100 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă din luna martie, susţinând că decizia a fost luată fără ca reprezentanţii salariaţilor să fie consultaţi. Salariaţii vor primi lunar după concediere, timp de 6 luni, 670 de lei.

1199 afișări
Imaginea articolului DISPONIBILIZĂRI LA CFR Călători: Peste 1.100 de angajaţi vor fi concediaţi, urmând să primească lunar, timp de 6 luni, suma de 670 de lei

DISPONIBILIZĂRI LA CFR Călători: Peste 1.100 de angajaţi vor fi concediaţi, urmând să primească lunar, timp de 6 luni, suma de 670 de lei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că după ce vor primi notificarea privind disponibilizarea a 1.143 de angajaţi de la CFR Călători vor contesta în justiţie acest act.

"Am primit un telefon şi am fost informat că până la finalul zilei de marţi vom primi notificarea privind aceste disponibilizări. Vom contesta în justiţie, nu am fost consultaţi. În 95 la sută din cazuri am câştigat", a precizat Măntescu.

Potrivit liderului sindical, urmează să fie reintegrate în cadrul CFR Călători trei filiale care au fost externalizate în perioada 2000-2004, iar bugetul companiei pentru cheltuielile cu personalul este acelaşi cu cel de anul trecut.

CFR Călători a anunţat printr-un comunicat de presă că vor fi disponibilizaţi 1.050 salariaţi de la CFR Călători şi 93 de la filiale, 50 de persoane de la Voiaj CFR şi 43 salariaţi de la CFR Gevaro.

"Măsura vine ca urmare a condiţionalităţilor agreate în acordul Guvernului cu FMI, CE şi BM conform cărora personalul angajat al CFR Călători în 2012 trebuie să rămână acelaşi ca în 2011, chiar şi după fuziunea prin absorbţie a a filialelor la care CFR Călători este unic acţionar (...), acţiune ce presupune şi preluarea unui număr de aproximativ 900 de salariaţi rămaşi în urma aplicării programelor proprii de restructurare", se arată în comunicatul operatorului.

Filialele care au fost absorbite de CFR Călători sunt Societatea Comercială de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuşetă, Restaurant şi Bar (CFR Gevaro), Societatea Comercială de Vânzare Legitimaţii de Călătorie Bucureşti şi Societatea Comercială de Aprovizionare şi Desfacere Braşov.

Salariaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi lunar, timp de şase luni, suma de 670 de lei, această măsură fiiind luată conform acordului dintre Guvern şi FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Guvernul s-a angajat în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI ca fondul de salarii al CFR Călători pentru acest an trebuie să rămână acelaşi ca anul trecut, chiar şi după preluarea personalului din filialele absorbite.

CFR Călători arată că a trimis marţi notificări pentru concedierea colectivă la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi la federaţiile sindicale reprezentative.

"În aplicarea concedierilor de personal, cazurile sociale au fost analizate şi convenite cu reprezentanţii sindicatelor", se precizează în comunicat.

Totodată, CFR Călători arată că fiecare angajat disponiblizat va beneficia de la data încetării contractelor individuale de muncă de suma lunară de 670 lei timp de şase luni.

Contractul colectiv de muncă se încheie la 23 martie. Îîn prezent sunt negocieri pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă pentru perioada 2012 - 2013.

Guvernul a convenit, în decembrie 2011, cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii şi să încheie contracte PPP pentru spaţiile comerciale CFR.

Toate aceste măsuri ar trebui aplicate în 2012, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Astfel, Guvernul va desfiinţa până la finele anului 2012 alte 85 posturi la societatea Electrificare CFR şi 28 de locuri în perioada imediată la Intervenţii Feroviare. În acelaşi timp, angajaţilor rămaşi la Intervenţii Feroviare li se vor impune patru zile de concediu fără plată.

Intervenţii Feroviare, care anul trecut a avut un număr mediu de 304 angajaţi, a fost inclusă în primăvara acestui an pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI.

La Electrificare CFR lucrează aproximativ 3.000 de angajaţi.

Numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA va fi redus substanţial în următorii ani, la maximum 15.500 de kilometri, ceea ce va conduce la concedierea a 2.000 de angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011. Nu vor fi însă disponibilizaţi angajaţii care lucrează cu fonduri UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici