Dispozitiv exploziv DETONAT de un bărbat într-o sală a Universităţii "Asachi" din Iaşi. În sală se aflau 44 de oameni. Costoiu: Bărbatul a ameninţat că a lăsat şi alte bagaje cu explozibil în clădire

O explozie a avut loc, luni dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat, fără a exista victime, ministrul Mihnea Costoiu declarând că bărbatul respectiv a anunţat că a lăsat şi alte bagaje cu explozibil în clădire.

5227 afișări
Imaginea articolului Dispozitiv exploziv DETONAT de un bărbat într-o sală a Universităţii "Asachi" din Iaşi. În sală se aflau 44 de oameni. Costoiu: Bărbatul a ameninţat că a lăsat şi alte bagaje cu explozibil în clădire

Dispozitiv exploziv DETONAT de un bărbat într-o sală a Universităţii "Asachi" din Iaşi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Învăţământ superior Mihnea Costoiu a spus că bărbatul a ameninţat că a lăsat alte bagaje cu material exploziv în săli din clădirea veche a facultăţii, care are corp comun cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Ministrul a spus că Poliţia şi SRI fac cercetări la faţa locului, pentru că nu se ştie dacă afirmaţiile acestuia despre alte bagaje cu exploziv sunt sau nu reale.

Costoiu a spus că bărbatul declara că are o problemă cu Poliţia, nu cu cei din facultate.

Costoiu a făcut aceste declaraţii la intrarea în sediul central al PSD din Bucureşti, unde are loc şedinţa Biroului Permanent Naţional al acestei formaţiuni.

Iaşi: 40 de studenţi şi 4 profesori erau în sala în care un bărbat a detonat exploziv

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

"Spunea că vrea să vină Poliţia, că are revendicări de discutat cu Poliţia, nu cu noi. I-am spus să ieşim pe hol şi discutăm, să mă ia pe mine ostatic şi mi-a spus «nu faceţi voi ordine aici»", a spus rectorul.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat şi a detonat materialul exploziv, a spus că în sală erau 40 de studenţi din anul IV care susţineau licenţa, precum şi patru cadre didactice.

"Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărăcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant", a afirmat Mătăsaru, care a precizat că "bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive".

El a precizat că bărbatul, pe care nu îl cunoştea nimeni, a fost imobilizat de doi studenţi într-un moment de neatenţie.

Decan: Bărbatul care a detonat bomba a spus că a fost student al nostru, nu ni-l amintim

Decanul Facultăţii de Electronică, Bogdan Ion, a afirmat că înainte de a intra în sală bărbatul i-a spus prodecanului că este fost student al universităţii.

"Este fost student al nostru. Prodecanul l-a intreabat daca fost studentul nostru şi el a confirmat, spunând că a trecut multă vreme. Oricum, nu şi-l aminteşte nimeni", a spus decanul.

El a mai spus că bărbatul avea în jur de 30 de ani, însă martorii incidentului au aprecieri diferite legate de vârsta bărbatului.

Decanul a precizat că bărbatul avea părul lung şi era îmbrăcat în haine negre.

Unul dintre studenţii care l-au imobilizat pe atacator: Avea în mână un declanşator care a explodat

Unul dintre studenţii care au intervenit şi l-au imobilizat pe bărbatul ce a detonat material exploziv într-o sală a Facultăţii de Electronică Iaşi spune că în momentul în care a intrat în sală atacatorul a început să ţipe că detonează bomba, apoi i-a explodat un declanşator pe care îl avea în mână.

"Bărbatul a venit, a ţipat la noi şi a spus că detonează bomba. S-a creat panică. Avea un declanşator în mână, care a explodat şi l-a lovit. Am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou. Dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba", a declarat Marian Prescură, studentul care a intervenit pentru imobilizarea bărbatului ce a detonat bomba.

Rectorul Universităţii Tehnice Iaşi: Paza este asigurată de noi, dar nu-l consider vinovat pe paznic

"Paza este asigurată de noi, de Universitatea Tehnică, dar nu-l consider pe paznic vinovat. Acolo intră foarte mulţi oameni, este şi Universitatea Cuza. Paznicul nu poate să cunoască pe toată lumea. Nu cred că se impun alte măsuri pe viitor cu accesul în universitate, va fi greu. Decanul de la Telecomunicaţii Ioan Bogdan se afla în sala în care a avut loc explozia. Nu ştim cine este atacatorul, însă gestul său nu-l pot califica", a declarat rectorul Rectorul Universităţii Tehnice, Ioan Giurmă.

Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în care funcţionează şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Tehnice, a fost evacuat, iar la ora transmiterii acestei ştiri echipe de pirotehnişti, poliţişti, jandarmi şi lucrători SRI verifică toate sălile din clădire pentru a stabili dacă există materiale explozibile lăsate de bărbat.

De asemenea, întreaga zonă a fost izolată de poliţişti şi jandarmi, iar staţia de tramvai aflată în faţa universităţii a fost mutată la o distanţă de câteva zeci de metri.

Ancheta în acest caz a fost preluată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, cercetările fiind făcute cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Române, precizează DIICOT într-un comunicat.

"Procurorii DIICOT s-au deplasat la faţa locului împreună cu o echipă complexă în vederea efectuării verificărilor care se impun. Cercetările continuă în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului", menţionează DIICOT.

Iaşi: Atacatorul de la Universitatea "Asachi" are schizofrenie, fiind internat de nouă ori la Socola

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013.

"Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 şi 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condiţiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicaţia”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie - 1 aprilie.

Bărbatul se numeşte Oliver Stan. El a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", după ce a absolvit Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" şi că lucrează la "God".

O explozie a avut loc, luni dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat, fără a exista victime.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi, Anca Vâjâiac, a declarat că un bărbat a intrat într-o sală de curs de la Facultatea de Telecomunicaţii, unde avea loc examenul de licenţă, având la el un rucsac în care se afla un dispozitiv exploziv improvizat.

Bărbatul a început să îi ameninţe pe cei din sala de curs, după care a detonat materialul exploziv.

În urma exploziei nu a fost rănită nicio persoană.

Fascultatea de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" unde a avut loc incidentul funcţionează în clădirea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", corpul de clădire respectiv fiind evacuat, la faţa locului aflându-se poliţişti şi pirotehnişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici