Dispută Asociaţia Salvaţi Bucureştiul - Primăria Capitalei, pe tema demolării unui imobil din centru

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul reclamă demolarea a două imobile cu valoare de monument din zona Pieţei Amzei, din centrul Capitalei, Primăria Municipiului Bucureşti arătând că există autorizaţie de desfiinţare care are la bază toate avizele şi care a fost emisă pe baza unei sentinţe judecătoreşti.

416 afișări
Imaginea articolului Dispută Asociaţia Salvaţi Bucureştiul - Primăria Capitalei, pe tema demolării unui imobil din centru

Dispută Asociaţia Salvaţi Bucureştiul - Primăria Capitalei, pe tema demolării unui imobil din centru (Imagine: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul)

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, sâmbătă urmează să fie demolate două din imobilele situate în strada Christian Tell nr. 16 şi 18. Reprezentanţii ONG-ului susţin că imobilele au valoare de monument istoric, "fapt atestat de studiul istoric întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România". În plus, conform asociaţiei, clădirile fac parte dintr-un "ţesut rezidenţial tradiţional tipic - unicat la nivel internaţional, aşa cum reiese din regulamentul de urbanism al zonei protejate Amzei în care se găsesc".

Reprezentanţii asociaţiei susţin că situaţia ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, în baza studiului întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România.

În acest caz, Arhitectul Şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că "referitor la imobilul din strada Christian Tell nr. 16, 16 A, 18, există autorizaţie de desfiinţare parţială la corpul principal şi desfiinţare totală pentru anexe, autorizaţie care are la bază toate avizele, inclusiv de la Ministerul Culturii şi care a fost emisă pe baza unei sentinţe judecătoreşti".

Gheorghe Pătraşcu a explicat că pentru obţinerea autorizaţiei proprietarii au prezentat sentinţa judecătorească definitivă şi irevocabilă, care obligă autoritatea publică să emită actul administrativ.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, proprietatea face parte din parcelarea Piaţa Amzei - zona protejată 28.

Reprezentanţii "Salvaţi Bucureştiul" precizează că în cazul în care imobilele vor fi demolate, asociaţia va depune plângere penală împotriva proprietarului sau a Primarului General şi a secretarului de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, "care a blocat procedura de clasare a imobilelor ca monumente istorice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici