Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import

Distribuitorii avertizează că situaţia medicamentelor de import aflate pe lista compensatelor şi a celor cuprinse în Programele Naţionale nu este rezolvată şi solicită să fie de urgenţă recalculat preţul respectivelor produse.

24 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import

Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import (Imagine: Mediafax Foto)

Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) arată că deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, după întâlnirea cu producătorii, rezolvarea crizei medicamentelor, ceea ce s-a realizat până în acest moment reprezintă doar un pas în direcţia reactualizării preţurilor.

"Până în acest moment s-a realizat doar o înţelegere de principiu cu producătorii internaţionali, însă suntem preocupaţi de durata punerii în practică a acestei înţelegeri. În situaţia în care stocurile pentru medicamente vitale pentru pacienţi au atins praguri critice în farmacii, Ministerul Sănătăţii Publice a preferat să evite calea scurtă prevăzută de lege pentru a rezolva criza actuală", susţin preşedinţii ADIM şi ADMR, Robert Popescu şi Viorel Vasile, în comunicatul citat.

Distribuitorii de medicamente mai spun că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar fi putut reactualiza preţurile din prima zi de criză, nefăcând altceva decât să îşi respecte obligaţiile legale.

"Ministerul Sănătăţii insistă ca reactualizarea preţurilor să se facă după un calcul foarte complex al preţurilor de import, care este un proces de durată. În momentul de faţă, factorul timp a devenit critic şi ne exprimăm încă o dată îngrijorarea faţă de pacienţii care nu îşi vor putea primi medicaţia necesară. Subliniem că responsabilitatea faţă de aceşti pacienţi revine în exclusivitate Ministerului Sănătăţii", au adăugat liderii celor două asociaţii.

Distribuitorii şi importatorii de medicamente din România solicită Ministerului Sănătăţii Publice adoptarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare care să permită reluarea cu efect imediat a aprovizionării cu medicamente de import a farmaciilor.

Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au decis recalcularea preţului de intrare în ţară al medicamentului, astfel încât bugetul asigurărilor să nu fie afectat şi nici costurile medicamentelor compensate sau la liber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici