DNA: 96 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa şi profesori, cercetate pentru fraude la BAC

Un număr de 96 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa Otilia Dumitru, profesori, absolvenţi şi părinţi, sunt cercetate de procurorii DNA pentru fraude la examenul de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa.

1583 afișări
Imaginea articolului DNA: 96 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa şi profesori, cercetate pentru fraude la BAC

DNA: 96 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa şi profesori, cercetate pentru fraude la BAC (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti au început urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012, a anunţat luni DNA, într-un comunicat de presă.

Otilia Dumitru, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, Nica Balaciu, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Cătălin Gogotă, profesor de Geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu şi Răzvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Totodată, Liviu Radu Bâra, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar "Sfânta Ecaterina" din Urziceni, este acuzat în aceeaşi cauză de trafic de influenţă în formă continuată.

Alături de aceştia sunt cercetaţi 87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa

Anchetatorii au stabilit că şeful ISJ Ialomiţa, Otilia Dumitru, a condus şi coordonat activitatea infracţională, cadrele didactice având "atribuţii clar stabilite".

"Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaţilor la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica şi Gogotă Cătălin, preşedinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională", au precizat procurorii.

Profesorii evaluatori au folosit "trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat", respectiv: acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor; completarea lucrărilor candidaţilor cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul); consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii le-au adus la cunoştinţă învinuiţilor acuzaţiile din dosar, a precizat DNA.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declara în 5 iulie, după începerea urmăririi penale, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti, pentru fraude la bacalaureatul susţinut în acest an la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, că procurorii anticorupţie fac cercetări în două dosare care vizează posibile fraude la bacalaureat, un caz fiind în Sibiu şi celălalt din 2012, în Slobozia.

"La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie avem înregistrate în acest moment două dosare. Noi am comunicat public stadiul anchetelor, este începută urmărirea penală. Aş vrea să precizez că instrumentăm astfel de dosare doar atunci când persoanele care sunt implicate deţin funcţii de organizare, de control în această activitate. Acesta este motivul pentru care nu am instrumentat toate dosarele care au avut ca obiect corupţia cu ocazia acestor examene", spunea atunci Laura Codruţa Kovesi.

În dosarul care vizează suspiciunea de fraudă la bacalaureat în Sibiu, DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Kovesi a mai spus că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici