DNA a extins urmărirea penală faţă de Gheorghe Nichita

Procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de Gheorghe Nichita, pentru instigare şi complicitate la abuz în serviciu, şi i-au prelungit cu 60 de zile controlul judiciar, edilul suspendat al Iaşiului fiind prezent vineri la sediul direcţiei.

296 afișări
Imaginea articolului DNA a extins urmărirea penală faţă de Gheorghe Nichita

Gheorghe Nichita (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gheorghe Nichita a fost vineri la sediul DNA din Capitală, unde procurorii i-au comunicat că este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru infracţiuni), şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Iniţial, pe 1 mai, Nichita a fost pus sub urmărire pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Totodată, procurorii au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar în cazul primarului suspendat al Iaşiului pe o durată de 60 zile.

Nichita este acuzat că, folosindu-se de funcţia de primar al municipiului Iaşi, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, în prezent director general, să dispună ca angajaţii din subordine să o supravegheze pe fosta iubită a edilului, Adina Samson, care era angajată la primărie.

Supravegherea Adinei Samson de către angajaţii Poliţiei Locale Iaşi s-a făcut în perioada 25 decembrie 2013 - 16 martie 2014, precum şi 1 - 14 iulie 2014 şi 1 septembrie - 14 octombrie 2014.

Astfel, bugetul instituţiei a fost prejudicat cu suma totală de 13.234 de lei.

Totodată, prin aceste acţiuni, Gheorghe Nichita a obţinut pentru sine un folos nepatrimonial necuvenit constând în datele care îi erau furnizate permanent privind-o pe Samson, dar şi un folos patrimonial necuvenit constând în suma de 52.800 lei pe care nu a mai fost nevoit să o achite unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective.

Nichita l-ar mai fi determinat pe Hliboceanu să pună la dispoziţia unui poliţist local un autoturism aparţinând Poliţiei Locale Iaşi cu care acesta să se deplaseze, în timpul orelor de program, la Suceava, tot pentru furnizarea unor informaţii privind-o pe Samson. Astfel, bugetul Poliţiei Locale ar mai fi fost prejudiciat cu 326 de lei.

Tot la instigarea lui Nichita, în perioada 1 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, poliţiştii locali i-au asigurat escortarea permanentă şi au făcut deplasări cu autoturismele Poliţiei Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el, mai spun procurorii.

Urmare a acestei acţiuni, a fost creat un prejudiciu Poliţiei Locale Iaşi şi un folos patrimonial necuvenit lui Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811 lei, mai arată DNA.

Primarul suspendat al Iaşiului este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale pentru a o urmări pe fosta sa iubită.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef de serviciu în aceeaşi instituţie.

Adina Samson, care era şef de serviciu în Primăria Iaşi şi cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-a denunţat pe acesta.

Gheorghe Nichita s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărţuia şi ameninţa că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relaţia, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească şi să o ameninţe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relaţiei. Ea preciza că niciodată nu a făcut o plângere la DNA şi că singurul său demers a fost demersul de la Parchet, din octombrie 2014, precizând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere şi că se vor vedea la tribunal.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici