DNA a reţinut 15 poliţişti şi vameşi de la PTF Năidaş

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut 15 poliţişti şi vameşi de la PTF Naidăş, într-un dosar separat de cel privind vămile Stamora Moraviţa, Deta şi Cruceni, de unde au fost reţinuţi 30 de funcţionali vamali şi de poliţie de frontieră.

119 afișări
Imaginea articolului DNA a reţinut 15 poliţişti şi vameşi de la PTF Năidaş

DNA a reţinut 15 poliţişti şi vameşi de la PTF Năidaş (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 15 inculpaţi, între care 11 lucrători de poliţie de frontieră (trei ofiţeri şi opt de agenţi) şi patru lucrători vamali, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, jud. Caraş-Severin, după cum urmează: trei ofiţeri de poliţie de frontieră - BĂRĂGAN VALENTIN-IONICĂ, şeful P.T.F. Naidăş, judeţul Caraş - Severin, CEAN ORLANDO-GABRIEL, HERDI IOŢA; opt agenţi de poliţie de frontieră - BÎLBĂ ION, CHIRIŢOIU VICTOR, CIOBOTARIU CLAUDIU, DĂGĂLIŢĂ ION, JUNC ADRIAN-ILIE, MUNTEA SABIN, RADU ADRIAN ILIE, LUCA CRISTIAN DANIEL; patru lucrătorii vamali - IOVANOVICI DALIBOR, MIHĂILĂ CAMELIA, VERDEŢ I. GHEORGHE, ŢINTE OVIDIU GELU, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, jud. Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

Concret, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la P.T.F. Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. În concret, traficanţii de ţigări "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se "încasau" sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

În continuare, în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în "procesul lucrativ" a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.

În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, inculpaţii poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Herdi Ioţa şi Cean Orlando Gabriel, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi. De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bărăgan Valentin Ionică, şeful P.T.F. Naidăş, acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii.

Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. La sfârşitul fiecărei ture, aceştia au primit cu titlu de mită diferite sume de bani de la şefii de tură ori de grupă, direct sau prin intermediul altor poliţişti.

La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominanta în cadrul grupului de vameşi, respectiv inculpaţii Mihăilă Camelia, Ţinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor şi Verdeţ I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate.

Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.

Persoanele implicate în traficul cu ţigări au stabilit legături cu poliţiştii de frontieră şi cu lucrătorii vamali şi şi-au asigurat introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări, prin coruperea persoanelor responsabile de paza şi verificarea activităţii de trecere a frontierei prin P.T.F. Naidăş.

Facem precizarea că, în cadrul aceluiaşi dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane, lucrători de poliţie de frontieră, controlori vamali şi alte persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.

Celor 15 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În zilele de 8 şi 9 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici