DNA: Despăgubirea din cazul Bica, mai mare decât totalul despăgubirilor date de ANRP în 2011

Procurorii anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare a Alinei Bica şi a altor trei persoane, că despăgubirile pe care le-au acordat în dosarul terenului supraevaluat sunt mai mari decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

1826 afişări
Imaginea articolului DNA: Despăgubirea din cazul Bica, mai mare decât totalul despăgubirilor date de ANRP în 2011

Alina Bica (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

"Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor, rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civie plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curţii de Conturi din 2013)", notează procurorii anticorupţie în referatul cu propunere de arestare preventivă a şefului DIICOT, Alina Bica.

Mai mult, anchetatorii susţin, în acelaşi document, că cei care au fost despăgubiţi "au realizat profit exorbitant, în timp ce ANRP s-a găsit în situaţia de a lăsa nesoluţionate alte mii de dosare de reconstituire".

"Activitatea infracţională a fost desfăşurată de inculpaţi şi a constat într-un cumul infracţional prin care bugetul public a fost irosit şi practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare şi favorite, consecinţa fiind nedreptăţirea altor titulari de drepturi ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluţionate şi care nu puteau spera la aşa supraevaluări dacă nu cunoşteau filiera", conform documentului citat.

Mai mult, potrivit sursei menţionate, Alina Bica, dar şi ceilalţi membri ai comisiei şi-au "încălcat, negat şi nesocotit" obligaţia de a analiza şi a dezbate asupra raportului de evaluare.

"Raportul a fost unul eronat grosolan supraevaluat în scopul îmbogăţirii fără drept şi în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat – sub acest aspect cercetările fiind în curs - iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivităţi de persoane îndreptăţite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal, prin înregistrarea dosarului,deşi are drepturi ce a-r fi trebuit susţinute şi respectate de aceşti inculpaţi", subliniază procurorii anticorupţie.

Şefa DIICOT este prezentată, vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În faţa instanţei au ajuns, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar şi expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de abuz în serviciu.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar vineri după-amiază, procurorul şef al DNA a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării acestuia

De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici