DNA: Două organisme pentru combaterea corupţiei, din Consiliul Europei susţin că nu au fost informate asupra adoptării OUG pe legile justiţiei

GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comitetul MONEYVAL - Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, ambele organisme din Consiliul Europei, susţin că nu au fost informate asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor justiţiei, anunţă DNA.

153 afișări
Imaginea articolului DNA: Două organisme pentru combaterea corupţiei, din Consiliul Europei susţin că nu au fost informate asupra adoptării OUG pe legile justiţiei

DNA: GRECO şi MONEYVAL susţin că nu au fost informate aspra adoptării OUG pe legile justiţiei

"Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, susţin că nu au fost consultate ori informate de către autorităţile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justiţiei. Într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reprezentanţii GRECO şi MONEYVAL atrag atenţia asupra unor recomandări anterioare, în sensul în care numirea judecătorilor şi a procurorilor în funcţii de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare şi obiective, luând în considerare experienţa şi rezultatele obţinute şi, de asemenea, îşi întăresc opinia că nou înfiinţata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie trebuie desfiinţată.
În acelaşi document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanţe de urgentă", arată DNA, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii GRECO susţin că situaţia creată ca urmare a adoptării Ordonanţei 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019, potrivit DNA.

Reacţia celor două organisme vine ca urmare a şedinţei procurorilor DNA, întruniţi în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care au decis, între altele sesizarea reprezentanţilor GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi a Comitetului MONEYVAL, Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combaterii corupţiei si a spălării banilor.

România este membru al GRECO din anul 1999 şi începând din 2017 face obiectul unei evaluări ad hoc din partea organizaţiei, ca urmare a modificărilor succesive din ultima perioadă aduse cadrului care reglementează legislaţia din domeniul justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici