DNA: Presupusul dialog între anchetatori şi persoanele cercetate redat de presă, fictiv

Presupusul dialog între anchetatori şi persoane cercetate în dosarul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, redat de presă, este fictiv, precizează DNA într-un comunicat, subliniind totodată că publicarea unor informaţii neverificate poate impieta asupra anchetei.

51 afișări
Imaginea articolului DNA: Presupusul dialog între anchetatori şi persoanele cercetate redat de presă, fictiv

DNA: Presupusul dialog între anchetatori şi persoanele cercetate redat de presă, fictiv (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Având în vedere articolele publicate în data de 10 februarie 2010 în cotidianele Gazeta Sporturilor şi Evenimentul Zilei în legătură cu solicitarea DNA de a cere urmărirea penală a fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA este abilitat să facă următoarele precizări: Procurorul şef al DNA nu participă la efectuarea niciunui act de procedură penală (audieri, confruntări, etc.) efectuat de procurorii anticorupţie în dosarele penale, prin urmare nu a participat nici la actele efectuate în dosarul penal nr. 147/P/2009 (dosarul 2 Mai)", arată comunicatul citat.

În cursul lunii ianuarie 2010 nu a fost audiată nicio persoană în acest dosar, iar presupusul dialog între anchetatori şi persoanele cercetate redat în articolul publicat în "Gazeta Sporturilor" este fictiv.

Afirmaţiile atribuite persoanelor cercetate în dosarul nr. 147/P/2009 şi redate de către cotidianele "Gazeta Sporturilor" şi "Evenimentul Zilei" sub forma unor dialoguri sau citate (care invocă fragmente din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate potrivit legii) nu se regăsesc în conţinutul probelor aflate la dosar, mai spune DNA.

Toate informaţiile referitoare la dosarul penal 147/P/2009 şi care au caracter public în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi ale Codului de procedură penală au fost comunicate oficial de DNA prin intermediul comunicatelor de presă şi al răspunsurilor scrise, precizează instituţia.

"Publicarea în mass-media a unor informaţii neverificate riguros, pornind de la surse jurnalistice, poate impieta asupra unei bune desfăşurări a anchetei penale şi asupra corectei informări a opiniei publice", subliniază DNA.

Gazeta Sporturilor a publicat transcrierea unor interceptări pe care le atribuie DNA, redând o serie de discuţii dintre angajaţi ai ministerului Tineretului şi Sportului.

Pe de altă parte, Evenimentul Zilei publică în ediţia de miercuri un articol în care se susţine că Monica Iacob Ridzi a vrut să-şi convingă subordonaţii să nu dea declaraţii împotriva ei la audierile de la Direcţia Naţională Anticorupţie, ziarul indicând anumite convorbiri.

Marţi seara, avocatul Alexandru Chiciu a declarat că, dacă va constata că din dosarul de urmărire penală privind-o pe Monica Iacob Ridzi s-au scurs către presă sau alte persoane acte, interceptări, înregistrări audio sau video, îşi rezervă dreptul de a sesiza CSM şi de a face plângere penală.

"În cazul în care voi constata că din dosarul de urmărire penală s-au scurs către presă sau către alte persoane acte, documente, înregistrări audio sau video ori interceptări, care în cursul urmăriri penale se bucură de principiul confidenţialităţii ori au caracter secret, îmi rezerv dreptul de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii şi de a face plângeri penale împotriva celor care au permis acest lucru", a spus Alexandru Chiciu, care o reprezintă pe Ridzi.

El a subliniat că nu ar fi primul caz în care DNA a procedat aşa, existând un precedent destul de grav.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arată într-un comunicat de marţi al procurorilor.

Fostul ministrul al Tineretului este acuzat, într-un nou dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri şi un frigider, au declarat surse judiciare.

DNA precizează că, prin Hotărârea 35 din data de 27 iulie 2009, Camera Deputaţilor a cerut urmărirea penală a Monicăi Iacob Ridzi, fost ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului penal 147/P/2009 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosar în care procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale la data de 11 august 2009.

Solicitările de marţi sunt altele decât cele care fac obiectul dosarului penal 147/P/2009 în care Parlamentul României a cerut urmărirea penală în cazul Monicăi Iacob Ridzi în data de 27 iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici