DNA Suceava a extins cercetările şi pentru spălare de bani în dosarul lui Florin Ţurcanu

Curtea de Apel Suceava a menţinut, luni, decizia privind cercetarea în stare de arest preventiv a fostului preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, iar DNA Suceava a anunţat că a extins cercetările în cazul lui şi pentru spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

836 afișări
Imaginea articolului DNA Suceava a extins cercetările şi pentru spălare de bani în dosarul lui Florin Ţurcanu

DNA Suceava a extins cercetările şi pentru spălare de bani în dosarul lui Florin Ţurcanu (Imagine: Ionut Tabultoc / Arhiva Mediafax Foto)

Curtea de Apel Suceava a respins, luni, contestaţia formulată de Florin Ţurcanu faţă de măsura arestării preventive dispuse, în 23 martie, de Tribunalul Suceava, deşi potrivit unor surse judiciare, Ţurcanu şi-ar fi recunoscut fapta şi a cerut o măsură preventivă mai blândă.

DNA Suceava a anunţat, luni, că a extins cercetările în cazul lui Ţurcanu şi pentru spălare de bani pentru că, în perioada 2013-2014, a ascuns şi a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei sau a proprietăţii asupra unui imobil din Botoşani care a fost construit şi finanţat gratuit cu suma de 272.906,16 lei de către SC Cornells Floor SRL şi Bîrsan Vasile Marcel cunoscând că bunurile provin din trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, este cercetat şi Aristomel Anuşca, socrul lui Florin Ţurcanu pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani pentru că l-a ajutat pe Ţurcanu să primească, prin intermediari, sumele de bani şi foloasele necuvenite în cuantum de 272.906,16 lei, constând în lucrări de construcţie efectuate la un imobil din Botoşani.

Ţurcanu a fost reţinut în 22 martie de DNA Suceava după audieri şi după ce în cursul zilei procurorii au făcut percheziţii la un imobil al acestuia şi la sediul CJ Botoşani.

Potrivit DNA Suceava, fostul preşedinte al CJ Botoşani din anii 2012-2014, Florin Ţurcanu, este acuzat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2014, a
pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Ţurcanu din municipiul Botoşani, de la Vasile Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al unor firme din Botoşani.

Procurorii susţin că acesta a beneficiat de cheltuieli în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând lucrări de execuţie. Totodată, el ar fi primit contravaloarea a 12 metri cubi de beton facturat de o firmă către o altă societate folosită drept paravan pentru mascarea înţelegerii infracţionale, aparţinând unui membru de familie de-al lui Ţurcanu, dar şi uşi beci PVC, oblon, raft şi gard fier.

La aceste cheltuieli, procurorii susţin că se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, televizor, frigider şi altele, perdele şi o canapea.

În schimbul execuţiei lucrărilor, preşedintele CJ Botoşani Florin Ţurcanu i-ar fi promis lui Bîrsan că îşi va folosi influenţa pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni din judeţul Botoşani, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către două companii administrate de Bîrsan, precum şi efectuarea cu celeritate a plăţilor aferente acelor contracte.

În acelaşi scop, Ţurcanu i-ar fi promis lui Bîrsan că are influenţă şi că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma acestuia, în asociere cu alte societăţi sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, Consiliul Judeţean Botoşani având calitatea de autoritate contractantă.

DNA Suceava a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Vasile Marcel Bîrsan, pentru cumpărare de influenţă.

Florin Ţurcanu (PNL) a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani din 2012 până în 2014 când a fost înlocuit din funcţie după ce a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici