DNSC: 21 de spitale au fost afectate de atacul cibernetic

21 de spitale au fost afectate de atacul cibernetic, anunţă luni seara Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetic (DNSC).

206 afișări
Imaginea articolului DNSC: 21 de spitale au fost afectate de atacul cibernetic

DNSC: 21 de spitale au fost afectate de atacul cibernetic

DNSC anunţă că desfăşoară o investigaţie asupra unui atac cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică HIPOCRATE.

„În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Piteşti a fost afectat începând cu data de sâmbătă 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024”, se arată într-un comunicat al DNSC.

Iată lista spitalelor afectate:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa
Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare
Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte
Spitalul Clinic Colţea
Spitalul Municipal Medgidia
Institutul Clinic Fundeni
Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB)
Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
Spitalul orăşenesc Băicoi
Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
Centrul medical MALP SRL Moineşti.

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi asupra lor se desfăşoară investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă au fost sau nu ţinta atacului.

„Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepţia unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor”, a mai transmis DNSC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici