Doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit mereu prezervativ

Aproape 70% dintre tineri afirmă că au utilizat prezervativ la primul contact sexual, însă doar 46% dintre cei care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ, rezultă dintr-un studiu prezentat joi de Fundaţia Tineri pentru Tineri.

516 afișări
Imaginea articolului Doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit mereu prezervativ

Doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit mereu prezervativ (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Arhiva Mediafax Foto)

Datele studiului arată că debutul în viaţa sexuală se realizează, în medie, la vârsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete şi 16,1 ani la băieţi), două treimi dintre tineri definind primul contact sexual "ca fiind cu un/o iubit(ă)".

În ceea ce priveşte durata relaţiilor cu partenerii de la primul contact sexual, pentru 43% dintre respondenţi au spus că actul sexual are loc, în general, după câteva luni.

"Printr-o analiză comparativă a datelor existente, se poate remarca faptul că utilizarea metodelor moderne de contracepţie este în creştere, însă procentul actual de utilizare nu este unul suficient. Aşadar, în 1999, 40,2% dintre bărbaţi şi 28% dintre femei declarau că au utilizat o metodă modernă de contracepţie la primul contact sexual. În 2004, 64,6% dintre bărbaţi şi 44,7% dintre femei utilizaseră contracepţia modernă la debutul în viaţa sexuală", arată iniţiatorii studiului.

Cele mai recente date (2011) arată că 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual, principalele motive pentru care apelează la această metodă de protecţie fiind evitarea sarcinii (inovcată de 70,3%), prevenirea unei infecţii cu transmitere sexuală (49,9%), neîncredere în partener (18%) şi dorinţa partenerului (4,3%).

În acelaşi timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifică acest comportament prin faptul că acel contact sexual a fost neprevăzut (36%) sau prin încrederea în partener (28%).

Cele mai recente date arată că trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener, în ultimele trei luni.

"Îngrijorător este că doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte", mai spun iniţiatorii studiului.

Potrivit sursei citate, în 2009, la nivel european, 28% dintre tineri nu au vorbit cu primul lor partener sexual despre contracepţie, înainte de a avea raporturi sexuale pentru prima oară. Acest procent creşte la 35% când vine vorba de partenerul sau partenera curent(ă).

Dintre cei care nu au discutat cu partenerul(a), 16% au declarat că sunt prea "stânjeniţi" şi alţi 16% au presupus că partenerii se ocupaseră de contracepţie.

În prezent, trei sferturi dintre tinerii români au declarat că au discutat cu partenerul despre folosirea prezervativului, iar aproape jumătate dintre ei (47,4%) spun că a existat cel puţin un caz în care partenerul a cerut folosirea prezervativului. Dintre respondenţii cărora li s-a solicitat asta, 18,2% au refuzat să folosească prezervativul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici