Documente din arhiva Penitenciarelor, din perioada 1957-1962, au fost declasificate pentru instanţe

Guvernul a declasificat mai multe documente din perioada 1957-1962, aflate în arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru soluţionarea unor eventuale cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, cât şi pentru respectarea liberului acces la informaţii de interes public.

227 afișări
Imaginea articolului Documente din arhiva Penitenciarelor, din perioada 1957-1962, au fost declasificate pentru instanţe

Documente din arhiva Penitenciarelor, din perioada 1957-1962, au fost declasificate pentru instanţe (Imagine: Mediafax Foto / Adrian Stoicoviciu)

Declasificarea a fost decisă, miercuri, prin hotărâre de guvern, care elimină, astfel, restricţii specifice statului comunist privind accesul la informaţii de interes pentru cetăţenii statului român.

Potrivit Executivului, documentele în cauză au fost identificate în arhivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi supuse evaluării în cadrul unei comisii de specialitate. Declasificarea efectivă se va face după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Documentele care fac obiectul actului normativ sunt: Ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Populare Romîne nr. 108 din 12 octombrie 1957, clasificat „Strict secret” şi care se referă la „măsuri pentru separaţiunea deţinuţilor”; Instrucţiunile nr. 320 din 20 decembrie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3820 din 20 decembrie 1961 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Secret” şi care se referă al „aplicarea normelor de hrană pentru minori”; Instrucţiunile nr. 200 din 25 aprilie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3500 din 25 aprilie 1961 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret” şi care se referă al „aplicarea normelor de echipament şi gospodărie pentru minori şi deţinuţi”; Regulamentul privitor la aplicarea regimului în locurile de deţinere, aprobat prin Ordinul nr. 4045 din 20 noiembrie 1962 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”; parţial Capitolul I, art. 1-29, şi capitolele X-XI, art. 129-192, din Regulamentul privitor la organizarea pazei interioare şi exterioare a locurilor de deţinere, aprobat prin Ordinul nr. 4044 din 20 noiembrie 1962 al vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”.

Guvernul arată că, în perioada 1945-1964, sistemul penitenciar din România a fost dezvoltat în mod accelerat de către regimul comunist proaspăt instalat, numărul unităţilor de detenţie crescând şi diversificându-se. Informaţiile în cauză au fost clasificate conform legislaţiei din acea perioadă care prevedea, la modul general, ca acestea să intre în clasa secretelor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici