Doi copii şi mama unuia dintre ei au murit la Timişoara, după o deratizare în bloc. Subprefect: Datele preliminare arată că s-a împrăştiat pesticid / Autorităţile au deschis dosar penal

Doi copii şi mama unuia dintre ei au murit la Timişoara, după ce au prezentat simptomele unei intoxicaţii. Primele date arată că blocul în care locuiesc cu toţii a fost deratizat recent.

15912 afișări

UPDATE ora 20.20 Prima reacţie a lui Nicolae Robu, după tragedia din Timişoara

Primarul Nicolae Robu crede că vinovaţii în cazul tragediei produse într-un bloc din Timişoara, unde trei persoane au murit după o acţiune de deratizare, trebuie pedepsiţi exemplar.

Robu susţine, într-o postare pe Facebook, că femeia şi cei doi copii şi-au pierdut viaţa „în urma nerespectării normelor în vigoare de către persoane iresponsabile implicate în procesul de deratizare”.

Citeşte continuarea... 

 

UPDATE ora 17.15 Ministerul Sănătăţii, anchetă după cazul din Timişoara. 7 persoane sunt internate pentru investigaţii

Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătăte Publică Timiş, a demarat o anchetă după cazul de deratizare de la Timişoara şi precizează că, în acest moment, sunt internaţi în spital pentru investigaţii 4 adulţi şi 3 copii.

„Reprezentanţii DSP Timiş au prelevat probe de apă din locuinţele persoanelor afectate în vederea determinărilor microbiologice şi fizico – chimice în laboratorul instituţiei. Menţionăm că inspectorii sanitari nu au putut lua legatura direct cu administratorul blocului şi cu reprezentantul firmei de deratizare / dezinsecţie, deoarece aceştia sunt interogaţi de organele abilitate, urmând ca acest lucru să aibe loc imediat ce va fi posibil”, informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Societatea de deratizare/dezinsecţie a fost identificată şi urmează să se efectueze un control pentru verificarea avizelor substanţelor biocide utilizate şi a modului cum au fost administrate.

În şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc la Instituţia Prefectului Timiş începând cu ora 14:00 s-a hotărât evacuarea întregului imobil.

„În prima etapă 45 de persoane care au fost evacuate şi cazate într-un liceu timişorean au fost verificate din punct de vedere igienico – sanitar de către inspectori ai SCSP din cadrul DSP Timiş. Ancheta este în desfăşurare”, mai arată sursa citată.

În acest moment sunt internaţi 7 pacienţi după cum urmează:

- 4 adulţi (3 bărbaţi şi o femeie) în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în secţia de ATI, compartiment toxicologie, conştienţi, cooperanti, sub supraveghere.

- 3 copii cu vârste între 2 şi 8 ani în Spitalul de copii „Louis Ţurcanu” şi se află în stare bună.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au revenit, precizând că au fost internaţi alţi 4 copii, însă doar pentru a fi ţinuţi sub observaţie.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia care a avut loc la Timişoara, unde o femeie şi doi copii au murit, după ce în bloc s-a făcut deratizare, potrivit şefului IPJ Timiş, Aurelian Alin Petecel.

UPDATE ora 17.05 Director Spital Timiş: Legătura dintre cazuri s-a făcut când soţul femeii decedate a venit la spital

Directorul Spitalului din Timişoara, Mihai Grecu, a declarat, luni, că legătura dintre cazurile de posibilă intoxicaţie s-a făcut abia când soţul femeii decedate a venit la spital şi a anunţat că în bloc au murit copilul lui, soţia şi o altă persoană.

Doctorul Mihai Grecu, directorul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat că în unitatea pe care o conduce sunt internaţi trei adulţi care au legătură cu posibila intoxicaţie din blocul unde trei persoane au murit.

„La momentul acesta sunt internaţi trei adulţi la Spitalul Judeţean din Timişoara. Este vorba de soţul pacientei decedate, încă un pacient care are copilul internat la „Louis Ţurcanu” şi încă un adult. Soţul femeii decedate nu este în stare foarte gravă. În principiu starea lui se poate înrăutăţi, dacă ţinem cont de felul în care a evoluat pacienta. Aşa că, fără îndoială, are motive serioase să rămână internat. Este internat pe secţia de Terapie Intensivă, Compartimentul de Toxicologie. Sunt simptome specifice, simptome digestive, care nu anunţă, însă, nimic foarte grav”, a spus dr. Grecu.

Potrivit acestuia, legătura dintre cazuri s-a făcut abia când soţul femeii decedate a venit la spital, deoarece nu toţi cei care au ajuns cu simptome asemănătoare au aceeaşi adresă în buletin.

„Eu am rugat colegii să ia fişă cu fişă, ultimele trei zile. Cu excepţia persoanei care a decedat nu am avut de la această adresă alte solicitări. E greu să vă spun dacă au mai fost sau nu au mai fost. Personal, în afară de asta, simptomatologia celor doi minori care au decedat a fost diferită. Unul a avut drept cauza a stopului cardio-respirator obstrucţia de cale aeriană, la celălalt că ar fi fost un diabet. Sunt simptome diferite şi acţionează diferit în funcţie vârstă. Aşa că, nu s-a putut face până acum legătura între aceste evenimente. În momentul în care soţul persoanei care a decedat a ajuns la spital şi a afirmat că şi el are simptomatologie şi copilul a decedat şi că în acelaşi imobil a mai existat un deces, în acel moment s-a declanşat toată această activitate”, a mai spus dr. Grecu.

UPDATE ora 16.50 Dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia de la Timişoara

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia care a avut loc la Timişoara, unde o femeie şi doi copii au murit, după ce în bloc s-a făcut deratizare, potrivit şefului IPJ Timiş, Aurelian Alin Petecel.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 16.00 Subprefect de Timiş: Datele preliminare arată că în blocul afectat s-a împrăştiat pesticid

Subprefectul de Timiş, Daniel Cristian Franţescu, spune că autorităţile nu au deocamdată concluzii referitoare la ceea ce s-a întâmplat în blocul din care 2 copii şi o femeie au murit, dar datele preliminare arată că s-a împrăştiat cu pesticid.

„Nu ştim deocamdată ce s-a întâmplat, încercăm să aflăm cât de repede. Datele preliminare arată că s-a împrăştiat cu pesticid”, a declarat, pentru MEDIAFAX, subprefectul de Timiş, Daniel Cristian Franţescu.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15.33 Arafat, despre cazul Timişoara: Cei evacuaţi vor fi duşi pentru investigaţii

Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, după ce doi copii şi mama unuia dintre ei au murit după au prezentat simptomele unei intoxicaţii, că blocul a fost evaluat, iar locatarii vor fi duşi la spital pentru investigaţii. Persoanele care nu au simptome vor fi cazate în altă parte.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15.09 Blocul a fost evacuat în totalitate

Blocul din care doi copii, de 9 zile, respectiv de 3 ani, şi o femeie de 29 de ani au murit, din Timişoara a fost evacuat în totalitate. 14 oameni au fost duşi la spital pentru analize.

Potrivit ISU Timiş, în blocul respectiv, începând de vineri au avut loc trei decese, respectiv doi copii de 9 zile şi 3 ani şi un adult de 29 ani.

„Există suspiciune unei cauze toxice. UPU SMURD a anunţat DSP şi Poliţia. Din partea ISU Timiş s-a deplasat echipajul CBRN pentru cercetare. La ora 14.00 a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a stabilit evacuarea întregului bloc (parter plus 4 etaje)”, anunţă ISU Timiş.

De asemenea, 14 persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru a li se recolta analize medicale, ca măsură preventivă.

La faţa locului echipajul CBRN din cadrul ISU Timiş face măsurători în toate apartamentele.

„În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-au dispus următoarele măsuri: evacuarea/relocarea întregului imobil parter plus 4 etaje - 200 de apartamente; evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timişoara; cazarea persoanelor in spatiile identificate la nivelul municipiului Timişoara; asigurarea apei potabile de către Consiliul Judeţean Timiş; centralizarea datelor referitoare la adresa Miorita 8, Timişoara din partea STS şi UpU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate; executarea primei cercetări CBRN cu echipajele ISU Timiş şi ISU Bihor; executarea primei cercetări chimice la alte două locaţii identificate de IPJ Timiş; activarea grupei operative a ISU Timiş şi deplasarea punctului de comanda mobil şi organizarea unei conferinţe de presă la ora 16:00, la locul desfăşurării evenimentului”, arată ISU Timiş.

Ştirea iniţială:

Purtătorul de cuvânt al Spitalul de copii „Louis Ţurcanu”, Mihai Gafencu, a declarat pentru MEDIAFAX că doi copii aduşi la spital au murit, sâmbătă şi duminică.

Alţi 3 copii cu simptomele unei intoxicaţii sunt internaţi la spital.

„Sigur este vorba despre o intoxicaţie, încercăm şi noi să ne dăm seama de la ce”, a spus Gafencu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Timiş, Florin Crişan, a declarat că Ambulanţa a fost chemată de mai multe ori la aceeaşi adresă, începând de sâmbătă, la persoane care prezentau semnele unei intoxicaţii. Atunci, persoanele afectate au refuzat să fie duse la spital, iar mai târziu au chemat din nou Ambulanţa pentru că se simţeau rău.

Primele date arată că în blocul în care locuiau atât cei doi copii şi mama unuia dintre ei, cât şi cei 3 copii internaţi s-a făcut recent o deratizare.

Câte o anchetă a fost declanşată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi de DSP.

Taguri:
intoxicaţie,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici