Doi elevi din Moldova, infectaţi cu coronavirus. Sindicaliştii din învăţământ cer autorităţilor să pună pe primul lor sănătatea copiilor, nu evaluările naţionale

  • Un băiat de clasa a 8-a de la Liceul cu Program Sportiv a fost confirmat, după ce bunica a fost testată pozitiv
  • El este deja internat, iar colegii săi fac ore online
  • Al doilea elev infectat este o fată de clasa a 12-a de la un liceul din Gura Humorului
1958 afișări
Imaginea articolului Doi elevi din Moldova, infectaţi cu coronavirus. Sindicaliştii din învăţământ cer autorităţilor să pună pe primul lor sănătatea copiilor, nu evaluările naţionale

Sursa foto: Profimedia

Eşti părinte şi îţi făceai griji dacă să îţi laşi sau nu copilul la şcoală, la pregătirea pentru evaluarea naţională sau bacalaureat, ca să nu se îmbolnăvească? În ciuda măsurilor luate, primele cazuri au apărut deja. Un elev de clasa a 8-a din Iaşi, de la Liceul Sportiv şi o fată de la un liceu din Gura Humorului sunt bolnavi şi s-au dus la pregătire.

Autorităţle urmează să stabilească acum dacă ei şi colegii lor vor da examenul în primele runde, sau în sesiunea specială. 
 
Ilie Gheorghică este directorul Liceului cu Program Sportiv din Iaşi, iar vineri a aflat că un elev de clasa a 8-a, de la clasa de atletism este bolnav. Băiatul a luat boala de la bunica sa, care a aflat că e infectată după ce a fost testată înainte de o operaţie. Băiatul a venit la şcoală, la pregătire două zile. 

„În fiecare dintre aceste zile i s-a luat temperatura la intrarea în şcoală, a avut 36,3 grade, părinţii au dat o declaraţie pe propria răspundere că nu au avut antecedente în perioada anterioară vis a vis de acest virus”, a declarat Ilie Gheorghică.  

Toată şcoala a fost dezinfectată, iar cei 11 colegi cu care băiatul a fost la ore şi cei doi profesori sunt acum acasă. 

Luciana Antoci, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi, a anunţat că elevii de clasa a opta vor „rămâne sub supraveghere medicală, iar în funcţie de evoluţia stării lor de sănătate se va decide dacă ei vor intra în Evaluarea Naţională odată cu ceilalţi pe 15 iunie sau dacă vor face obiectul celei de-a doua sesiuni”. 
 
„Ancheta epidemiologică a stabilit că până în momentul de faţă au fost respectate toate măsurile de protecţie impuse pentru astfel de activităţi”, a spus la rândul său Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. 

Cel de-al doilea caz de infecţie cu noul coronavirus este din Gura Humorului, la o elevă de clasa a 12-a. Şi fata şi mama ei sunt bolnave. Cursurile de pregătire ce se derulau în şcoală au fost suspendate.
 
Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, a cerut responsabililor din domeniul educaţiei să pună pe prim plan sănătatea elevilor. 
 
„Astăzi avem confirmarea unui caz de infectare într-una din şcolile din municipiul Iaşi. Este vorba de un elev de clasa a opta care a participat la două zile de pregătire până în prezent, şi care a intrat în contact cu colegii din clasa lui. Vorbim de aproximativ 10 colegi dar vorbim şi de cadre didactice care au luat contact cu acesta. Vom vedea ceea ce se va întâmpla mai departe în ceea ce priveşte aceste interacţiuni. Pe de altă parte, dorim să atragem atenţia MEC că trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru aducerea în devălmăşie atât a cadrelor didactice cât şi a elevilor, şi organizarea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională în sistem tradiţional. Noi considerăm că sănătatea este cea care trebuie să primeze, şi nu organizarea unor examene care în opinia noastră nu au nicio relevanţă”, a declarat acesta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici