Doi inculpaţi în dosarul "Trofeul calităţii", daţi în urmărire generală

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, condamnaţi la câte şase ani de detenţie în cazul "Trofeul calităţii", au fost daţi în urmărire generală, întrucât nu au fost găsiţi pentru a fi încarceraţi.

988 afișări
Imaginea articolului Doi inculpaţi în dosarul "Trofeul calităţii", daţi în urmărire generală

Doi inculpaţi în dosarul "Trofeul calităţii", daţi în urmărire generală (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

Totodată, Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), condamnată la şase de închisoare, a fost găsită de poliţişti, joi, într-un imobil din comuna Mărgineni, judeţul Bacău.

"În seara de 20 iunie, la ora 21.51, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a primit prin fax, de la Tribunalul Bucureşti (instanţa de executare-n.r.), cinci mandate de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele a cinci persoane. La aceeaşi dată şi oră, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a primit prin fax un mandat de executare a pedepsei închisorii. Poliţiştii au procedat de îndată, conform art. 421, alin. 3, din Codul de procedură penală, la punerea în aplicare a mandatelor. În acest sens, la nivelul Poliţiei Capitalei s-a întocmit un plan de acţiune, fiind constituite echipe de poliţişti pentru fiecare mandat ce trebuia pus în aplicare, acestea desfăşurând activităţi specifice de căutare, conform prevederilor legale", explică Poliţia Română, într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că două dintre persoanele căutate - soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici, condamnaţi la câte şase ani de închisoare - s-au prezentat la Serviciul Independent de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Capitalei, iar o persoană a fost găsită la domiciliu (Adrian Năstase-n.r.).

"Întrucât celelalte două persoane căutate, respectiv Gasparovici Diana şi Vasile Mihail Cristian, nu au fost găsite la domiciliu sau în alte locuri cunoscute, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române darea lor în urmărire naţională, continuându-se măsurile de căutare ale acestora. De asemenea, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău au procedat de îndată la efectuarea de verificări la domiciliul persoanei pe numele căreia fusese emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, precum şi la alte adrese la care aceasta s-ar fi putut afla", arată sursa citată.

Întrucât Irina Jianu nu a fost găsită, poliţiştii au solicitat darea în urmărire naţională a Irinei Jianu. În urma investigaţiilor efectuate, în dimineaţa de joi, 21 iunie 2012, poliţiştii au depistat-o într-un imobil din comuna Mărgineni, judeţul Bacău.

Persoana respectivă a fost condusă şi încarcerată în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

În procesul "Trofeul calităţii", fostul premier PSD Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, la doi ani de detenţie pentru şantaj, într-un caz privind strângerea de fonduri pentru campania sa electorală din 2004.

Potrivit anchetei DNA, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea inculpatei Irina Paula Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii».

În realitate, susţine DNA, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase.

"Evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitării de către inculpat a influenţei şi autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra inculpatei Irina Jianu (persoană ce a fost numită în funcţia de inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii urmare a legăturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra inculpatului Popovici Bogdan (fost membru al CFSN şi apropiat al familiei Năstase), asupra inculpatei Popovici Marina Ioana (persoană care, împreună cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra inculpatului Vasile Mihail Cristian, administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tipărirea unor materiale electorale şi care avea legături cu persoane importante din cadrul PSD) precum şi asupra altor persoane. Persoanele respective erau fie membri PSD cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Aceştia au impus achitarea unor importante sume de bani sub formă de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea instituţiilor respective. Asupra unui alt grup de participanţi – reprezentanţi de societăţi comerciale în construcţii - s-a exercitat constrângere morală prin aceea că inspectorii de specialitate care le avizau lucrările le transmiteau invitaţiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plată", spune DNA.

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice. Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. Însă, Jianu, cu sprijinul inculpatei Gasparovici, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit Decontul de cheltuieli" astfel că nicio cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal.

Societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, SC AROND SRL, controlată tot de inculpaţii Bogdan şi Marina Popovici, având ca obiect în principal servicii de "concepţie" şi "organizare". Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate.

"Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL. Din această sumă, inculpatul Vasile Mihail Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea inculpatului Adrian Năstase). Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului «Trofeul calităţii în construcţii» şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false. Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC Eurografica SRL, prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase. În acelaşi mod, inculpatul Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la SC VERTCON SA Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop", explică anchetatorii.

Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de 69.611.552.132 ROL, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 ROL) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 ROL).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici