Doliu în Brazilia: a murit „Omul din groapă”. Ultimul indigen adevărat a trăit izolat timp de 26 de ani

A fost ultimul supravieţuitor al unui grup curat din statul Rondonia, la graniţa cu Bolivia.

1590 afișări
Imaginea articolului Doliu în Brazilia: a murit „Omul din groapă”. Ultimul indigen adevărat a trăit izolat timp de 26 de ani

Doliu în Brazilia pentru moartea ultimului membru al unui grup indigen necontaminat din statul Rondonia, la graniţa cu Bolivia. Bărbatul, al cărui nume era necunoscut, a trăit în izolare totală în ultimii 26 de ani, dar a fost supranumit „Omul din groapă” pentru că a săpat gropi adânci, dintre care unele obişnuia să prindă animale. BBC scrie că trupul său fără viaţă a fost găsit într-un hamac, în faţa colibei sale de paie, şi nu avea semne de violenţă.

Potrivit unor experţi ai triburilor indigene, ultimul membru al tribului avea aproximativ 60 de ani şi, conform primelor constatări, ar fi murit din cauze naturale. De fapt, pe teritoriul său nu sunt semne de raiduri şi nimic din coliba lui nu a fost atins, dar poliţiştii vor efectua în continuare o anchetă post mortem. Pentru propria sa siguranţă, „Omul din groapă” a fost monitorizat de agenţii Agenţiei pentru Afaceri Indigene din Brazilia (Funai) din 1996. În 2018, membrii Funai l-au putut filma în timpul unei întâlniri întâmplătoare în junglă. În filmare apare tăind un copac cu un topor.

Dovezile găsite în colibe şi locuri de campare sugerează, de asemenea, că a plantat porumb şi fructe precum papaya şi banane. Ceilalţi 6 membri rămaşi ai tribului său, stabiliţi de mult în zona indigenă Tanaru, au fost ucişi în 1995 şi înainte, în anii 1970, se bănuieşte că marea majoritate a membrilor săi au fost eliminaţi de fermierii care doreau să se extindă pe pământul lor.

Conform constituţiei Braziliei, indigenii au dreptul la pământul lor tradiţional. Survival International, un grup care militează pentru drepturile popoarelor indigene, a avertizat că există aproximativ 240 de triburi indigene în Brazilia, dintre care multe sunt ameninţate de mineri, tăietori de lemne şi fermieri ilegali care le invadează teritoriul, nu numai în Amazon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici