Dosar pentru mită de 2 milioane de euro, privind lucrări de reabilitare pe Autostrada Soarelui: Fost consilier de la Ministerului Transporturilor, trimis în judecată de DNA

Un fost consilier al ministrului Transporturilor în Guvernul Ponta şi încă două persoane au fost puse sub control judiciar de DNA într-un dosar care priveşte o mită de 2 milioane de euro în schimbul deblocării unei plăţi a statului pentru lucrările de reabilitare a tronsonului Bucureşti-Constanţa.

192 afișări
Imaginea articolului Dosar pentru mită de 2 milioane de euro, privind lucrări de reabilitare pe Autostrada Soarelui: Fost consilier de la Ministerului Transporturilor, trimis în judecată de DNA

Dosar pentru mită de 2 milioane de euro: Consilier al ministrului Transporturilor în Guvernul Ponta, trimis în judecată de DNA

Ulterior, o parte din bani au fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate din campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

Mihaela Vasilica Szechely, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, soţul ei, Favino Roberto Pasquale, asociat al firmei Team Delta Proiect, şi administratorul societăţii, Alexandra Mocanu, au fost puşi luni sub control judiciar de procuruorii anticorupţie, pentru 60 de zile, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, în cazul primilor doi şi pentru spălare de bani, în cazul administratorului firmei, transmite DNA într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Dosarul s-a constituit la parchetul anticorupţie din România după ce autorităţile belgiene au făcut o cerere de asistenţă juridică. Investigaţia a fost realizată cu sprijinul OLAF şi al Eurojust. Ancheta se desfăşoară în cadrul unei echipe comune de investigaţii (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internaţională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia.

Cauza priveşte împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de statul român unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, finanţate în proporţie de 75 % din fonduri europene şi 25 % din bugetul de stat, transmite sursa citată.

Potrivit procurorilor, în contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor, Compania de Căi Ferate, 15 milioane de euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

În cursul anului 2012, în exercitarea atribuţiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Szechely a pretins bani de la un reprezentant al companiei de construcţii, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect, pe care o controla, 9.410.375,7 lei, spun procurorii DNA. În schimbul banilor, Szechely a promis că, datorită condiţiei sale de consilier personal al ministrului transporturilor, va face astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datoraţi companiei, mai spun procurorii anticorupţie.

O parte din comisionul încasat, adică 1.011.550 euro, a fost transferat în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care banii au fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

În ceea ce-l priveşte pe soţul consilierei, Favino Roberto Pasquale, procurorii anticorupţie spun că acesta a intermediat discuţiile dintre consilier şi reprezentantul companiei de construcţii, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely administrarea firmei prin care s-au plătit comisioanele după ce aceasta a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a transferat suma de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, deşi - spun procurorii - cunoştea că banii proveneau dinsăvârşirea unei infracţiuni.

Controlul judiciar impus de procurori celor trei impune o serie de obligaţii, între care şi aceea de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea procurorului şi de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menţionate în conţinutul ordonanţei.

În aceeaşi cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică Team Delta Proiect, petru spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici