Dosarele condamnaţilor, analizate prin prisma noilor Coduri, pentru aplicarea legii "mai favorabile"

Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul de Interne vor evalua "legalitatea" detenţiei persoanelor condamnate, din perspectiva intrării în vigoare a legilor privind Codul penal şi Codul de procedură penală.

879 afișări
Imaginea articolului Dosarele condamnaţilor, analizate prin prisma noilor Coduri, pentru aplicarea legii "mai favorabile"

Dosarele condamnaţilor, analizate prin prisma noilor Coduri penale, pentru aplicarea legii "mai favorabile" (Imagine: Shutterstock)

În acest sens, instituţiile vor colabora pentru constituirea, în termen de o săptămână, la nivelul fiecărui penitenciar şi centru de reeducare, a unor comisii de evaluare formate din judecători, procurori şi personal din penitenciare şi centre de reeducare, se arată într-o hotărâre aprobată de Guvern.

Comisiile vor funcţiona până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor.

Membrii comisiilor vor analiza dosarele persoanelor condamnate, cuantumul şi stadiul executării pedepsei şi vor identifica situaţiile condamnaţilor pentru fapte "dezincriminate" potrivit legii noi şi situaţiile care pot fi de natură "să atragă aplicarea legii penale mai favorabile".

Comisiile de evaluare au obligaţia de a transmite instanţelor competente să dispună cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile, dosarul fiecărui condamnat cuprinzând toate documentele necesare pentru stabilirea incidenţei legii penale mai favorabile.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici