Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid

Circa 5.000 de dosare de pensii ale cetăţenilor români sunt în prezent întârziate în Italia, dar autorităţile au promis luarea unor măsuri astfel încât acestea să fie soluţionate mai rapid.

520 afișări
Imaginea articolului Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg o întâlnire cu Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii şi Politicilor Sociale din Italia.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, în urma întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situaţiei. Astfel, 10 funcţionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formaţi şi se vor ocupa special de soluţionarea cererilor transmise online de către cetăţenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

„Îi mulţumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacţia imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluţionarea unei probleme care vizează toţi lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forţele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia va continua'”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceştia în Peninsulă este de peste 600.000.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici