Dosarul DECONTĂRILOR ILEGALE: 15 persoane, audiate ca martori

Un număr de 15 persoane, în majoritate pensionari şi angajaţi ai laboratoarelor vizate în ancheta decontărilor ilegale de analize medicale, sunt audiate joi la Poliţia Capitalei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.

506 afișări
Imaginea articolului Dosarul DECONTĂRILOR ILEGALE: 15 persoane, audiate ca martori

Dosarul DECONTĂRILOR ILEGALE: 15 persoane, audiate ca martori (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Angajaţii laboratoarelor au fost chemaţi pentru a relata despre activitatea unor persoane din reţeaua ce falsifica analize care, ulterior, erau decontate ilegal.

În acelaşi dosar, anchetatorii au audiat anterior sute de persoane, printre care mulţi pensionari, în legătură cu analize medicale suspectate că ar fi falsificate.

Cei chemaţi la audieri au trebuit să confirme sau să infirme că şi-au făcut analize la datele menţionate pe buletinele suspectate că sunt falsuri, au precizat surse apropiate anchetei.

În dosarul decontărilor ilegale de analize, au fost arestate preventiv 22 de persoane, printre care zece medici specialişti şi de familie, administratorii celor două laboratoare de analize vizate în acest caz (Uromed şi CityLab), angajaţi ai acestora şi asistente medicale, potrivit deciziilor luate de Tribunalul Bucureşti, în 30 martie.

Astfel, au fost arestaţi preventiv Semseddin Daskiran şi Suleyman Memitanly (administratorii laboratoarelor), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Eremia (asistent medical la CityLab), Ana-Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab), Valentina Drăguşin (asistent medical), Monica Ursu (medic specialist obstetrică şi ginecologie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Mihaela Pană (asistent medical), Rodica Lazăr Contes (medic specialist pediatrie şi ecografie), Rodica Matei (medic), Mihaela Gheorghiu (medic), Anca Teleguţă (asistent medical), Mihaela Liliana Ivaşcu (medic de familie), Muteba Kanda (medic), Maria Munteanu (medic), Monica Ţoca (medic), Mihai Stanciu, Kamal Osman, Marana Anda Iosup (medic de familie) şi Mihaela Cristea (asistent medical).

În cazul altor 15 persoane, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, dispunând în schimb interdicţia de a părăsi ţara.

Cei 15 care vor fi cercetaţi în libertate, dar cu interdicţie de a părăsi ţara, sunt Sergiu Bârsan (medic cardiolog), Aura Nimigean (asistent medical), Dănuţa Călin (asistent medical), Corina Pantazi (asistent medical), Dana Buduluca (asistent medical), Melania Pandrea (asistent medical), Teodora Marin (asistent medical), Cristian Alexandru Vasile Bugarin (medic de laborator la Uromed şi apoi la CityLab), Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator la Uromed), Viorel Ordeanu (medic de laborator la Uromed), Crenguţa Şerboiu (medic specialist radiologie), Mohamad El-Rifai (medic), Ileana Gheorghe (asistent medical), Teodora Popescu (jurist) şi Luiza Ilioiu (operator calculator la Uromed).

Deciziile Tribunalului nu sunt definitive, ele fiind atacate cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că, în acest dosar, a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

"Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", s-a arătat într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Medicii sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici