Dosarul FRAUDEI LA BACALAUREAT: Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu"din Capitală, Costica Vărzaru, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat.

364 afișări
Imaginea articolului Dosarul FRAUDEI LA BACALAUREAT: Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

Costica Vărzaru (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Pedeapsa are un termen de încercare de patru ani.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a condamnat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor, la şase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pedeapsă ce are un termen de încercare de un an. Dumitru va trebuie, conform aceleiaşi hotărâri, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, la 23 noiembrie 2013, şefa comitetului de părinţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, ea fiind obligată să se prezinte la consiliere psihologică.

În 23 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie -iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru şi Mimioza Maria Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

"Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au făcut, în 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi atunci la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici