DOSARUL furtului de tablouri - Experta care a văzut tablourile din Rotterdam: Mi-a fost frică să anunţ Poliţia

Experta Mariana Dragu de la Muzeul Naţional de Artă, care a fost chemată de un bărbat interesat să cumpere tablourile furate la Rotterdam, a spus marţi, la Judecătoria Sectorului 3, că nu a anunţat Poliţia când şi-a dat seama că picturile sunt deţinute ilegal, pentru că i-a fost frică.

667 afișări
Imaginea articolului DOSARUL furtului de tablouri - Experta care a văzut tablourile din Rotterdam: Mi-a fost frică să anunţ Poliţia

DOSARUL furtului de tablouri - Experta care a văzut tablourile din Rotterdam: Mi-a fost frică să anunţ Poliţia

Mariana Dragu, care este curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR), a relatat, în cadrul dezbaterilor de marţi de la Judecătoria Sectorului 3, cum a luat contact prima dată cu tablourile şi cum şi-a dat seama că acestea sunt furate. Ea a spus faptul că, în noiembrie 2012, a fost sunată de o "cunoştinţă", Constantin Dinescu, care i-a cerut opinia cu privire la două opere de artă, pe care respectivul intenţiona să le cumpere.

Odată ajunsă în casa bărbatului, Mariana Dragu i-a cunoscut pe Eugen Darie şi pe Petre Condrat. Tinerii i-au prezentat cele două pânze, pictate de Gauguin, respectiv Matisse.

"M-am uitat cu lupa, pe faţă, la semnătură. Mi-am dat seama că lucrările au fost restaurate prin anii '60-'70. Avuseseră loc restaurări minore, respectiv o curăţare a murdăriei aparente. Atât cât poate să determine ochiul omului, am apreciat că lucrările sunt originale", a explicat Dragu.

Experta a încercat să afle de unde provin cele două pânze, iar Condrat şi Darie i-au spus că sunt "din Anglia".

"Le-am zis că sunt furate, că n-aveau cum să vină din Anglia legal. Cei doi nu au zis nimic. (...) Darie şi Condrat au insistat să afle valoarea acelor lucrări. Le-am zis că, având în vedere că provenienţa este ilicită, în urma unui furt, după cum am bănuit, valoarea lor este zero lei sau 10 ani de puşcărie", a spus Mariana Dragu, în faţa instanţei.

Experta MNAR a adăugat că, în seara acelei zile, s-a informat, pe internet, cu privire la furtul tablourilor şi, deşi şi-a dat seama că cele două opere de artă erau în posesia lui Darie şi a lui Condrat, ea nu a anunţat Poliţia.

"Reţinerea mea era pentru că aveam de-a face cu un grup de crimă organizată. Mi-a fost frică să merg să declar ce ştiam", a explicat ea.

Referitor la acest aspect, avocatul lui Petre Condrat, Cătălin Dancu, susţine că "ea (Dragu - n.r.) ar trebui să fie în aceeaşi calitate, de inculpat pentru infracţiunea de tăinuire", pe care o are clientul său.

"Are interese personale pentru a avea o asemenea poziţie procesuală. Sunt convins că cineva a avut grijă să-i şoptească că dacă nu are o anumită poziţie, va fi parte a unei infracţiuni de tăinuire, pentru că nu a ştiut să răspundă, odată ce putea să anunţe Poliţia, şi nu a făcut-o în condiţii de cunoaştere ca expert a ceea ce a văzut şi a ceea ce era în faţa ei. (...) Nu a avut nicio jenă în a face declaraţii publice şi nu şi-a pus viaţa în pericol, cum încerca să acrediteze. (...) Dânsa, care este o expertă, ştia foarte bine în faţa a ceea ce se află. Mai grav este că a înţeles că este vorba despre o ilegalitate, că este vorba despre un furt, şi, ca orice expert sau cetăţean onest care era, trebuia să anunţe autorităţile. Astăzi, cele două tablouri erau salvate", a declarat avocatul, la ieşirea de la instanţă.

Tot la termenul de marţi al dosarului furtului de tablouri a fost audiat şi vărul lui Radu Dogaru, cel care a ajutat-o pe Olga Dogaru, mama unuia dintre principalii suspecţi ai furtului de tablouri, să transporte "aproximativ trei genţi", în care să bănuieşte că se aflau pânzele.

Instanţa a stabilit un nou termen în acest dosar pentru 21 ianuarie, când ar urma să fie audiaţi aproximativ 10 martori.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, în 26 noiembrie, pe Radu Dogaru şi Eugen Darie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

Instanţa a decis aplicarea pedepsei de şase ani şi opt luni în cazul lui Radu Dogaru pentru infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii l-au mai condamnat pe Dogaru la trei ani şi şase luni, pentru constituirea unui grup criminal şi la patru ani de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pedepsele au fost contopite, astfel că Dogaru ar urma să execute, dacă decizia va rămâne definitivă, pedeapsa cea mai grea, de şase ani şi opt luni de închisoare.

Eugen Darie a fost condamnat de instanţa Judecătoriei Sectorului 3 la şase ani şi opt luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat, cu consecinţe deosebit de grave şi la trei ani de închisoare pentru constituire de grup criminal, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Din pedepsele lui Dogaru şi Darie vor fi scăzute perioadele în care au fost reţinuţi şi arestaţi.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a mai dispus ca Dogaru şi Darie să rămână în arest. Aceştia trebuie să plătească 6.000 de lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă, şi va fi atacată cu recurs de avocaţii celor doi.

Radu Dogaru şi Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri şi au fost judecaţi în procedură simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

În 24 octombrie, Judecătoria Sectorului 3 a admis cererile de judecare prin procedură simplificată, pe baza recunoaşterii vinovăţiei, în cazul lui Radu Dogaru şi a lui Eugen Darie şi a respins solicitările făcute de Alexandru Bitu şi Petre Condrat.

Instanţa a respins cererile lui Bitu şi Condrat pe motiv că declaraţiile acestora nu sunt concordante cu probatoriul asigurat de procurori în acest caz. Astfel, instanţa nu a putut lua în considerare recunoaşterea integrală a vinovăţiei, aşa cum cere articolul 320 indice 1 din Codul de procedură penală, în baza căruia au solicitat să fie judecaţi.

Alexandru Bitu şi Petre Condrat sunt judecaţi în continuare în procedură completă, în cadrul căreia vor fi audiaţi, vor fi ascultaţi martori, vor putea propune probe în apărare, după care vor fi ascultate pledoariile finale şi se va da o soluţie.

În 22 octombrie, Radu Dogaru a arătat în faţa instanţei că este unul dintre autorii furtului tablourilor, că a vrut să negocieze cu autorităţile olandeze, dar a fost refuzat şi că cinci dintre tablouri sunt la un prieten al său, ucraineanul Vladimir Vladimirenko.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici