Dosarul Popoviciu: Statul prejudiciat cu 336 milioane euro (Video)

Suma de 336 milioane de euro este valoarea prejudiciului estimat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care sunt cercetaţi fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei Operaţiuni din DGA Petru Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, potrivit unor surse judiciare.

1032 afișări
Imaginea articolului Dosarul Popoviciu: Statul prejudiciat cu 336 milioane euro (Video)

Dosarul Popoviciu: Statul prejudiciat cu 336 milioane euro

Prin contractul încheiat de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti cu Băneasa Investements s-ar fi creat un prejudiciu în detrimentul statului român de 336 milioane de euro, prin subevaluarea preţului terenului, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În acest dosar mai sunt vizate persoanele care făceau parte din Senatul Universităţii de Ştiinţe Agronomice, cel puţin patru la număr, "care au avizat asocierea şi apoi concesiunea terenului de la Băneasa către firma lui Puiu Popoviciu", au spus sursele citate.

DNA terenul era în proprietatea publică a statului şi a fost "în mod vădit subevaluat"

"În perioada 2000-2003, inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa SA, societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel", se arată în comunicatul remis de DNA.

Potrivit procurorilor DNA, "în condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat".

"În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar pe metru pătrat, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 de euro pe metru pătrat", potrivit DNA.

Terenul se află în nordul Bucureştiului, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale, a precizat DNA în comunicatul de joi.

Diaconescu: Tranzacţia verificată de DNA este "foarte legală"

"Aşa-zisa afacere care se află acum în anchetă este foarte legală. Ea a fost întoarsă, de-a lungul timpului, pe toate feţele fără să fi fost găsit vreodată vreun vinovat sau vreo ilegalitate în acest sens", a miercuri declarat, pentru MEDIAFAX, Ştefan Diaconescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. El a susţinut că nu cunoaşte care este scopul acestei anchete.

"Nu mă pot pronunţa. Alecu a fost rector până în aprilie 2008, a avut două mandate de rector după care a devenit preşedintele Consiliului de Administraţie", a mai spus Ştefan Diaconescu.

Şerban, Pitcovici şi Popoviciu vor fi cercetaţi în libertate

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu controlează indirect un important grup de firme, din care cel mai valoros activ este proiectul Băneasa, evaluat la cel puţin două miliarde de euro, unele estimări, însă, aproape dublând cifra.

Potrivit Business Magazin, proiectul Băneasa, început în anul 2000, a fost mult timp subiect de discuţii şi dispute, miza principală fiind reprezentată de terenul de peste 220 de hectare, deţinut de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. De altfel, dosarul legat de obţinerea acestui teren de către firma Băneasa Investment, controlată de Popoviciu, este cel care s-a aflat la originea cercetărilor DNA, finalizate cu reţinerea sa, dar şi a proaspătului şef al DGIPI, Cornel Şerban, acuzat că a încercat să intervină în favoarea omului de afaceri.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de miercuri spre joi, ca fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii anticorupţie nu au mai formulat cerere de arestare preventivă pentru Ioan Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, considerând că a fost cinstit pe parcursul audierilor şi că a colaborat cu anchetatorii.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de DNA, Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar Gabriel Aurel Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, Ilie Şerban Cornel, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, este cercetat pentru favorizarea infractorului.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici