Două foste prietene ale tânărului din Segarcea care avea SIDA, depistate cu HIV

Două foste prietene ale tânărului din Segarcea care avea SIDA şi care a murit săptămâna trecută au fost depistate ca fiind infectate şi ele cu virusul HIV, una dintre fete fiind internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

2734 afișări
Imaginea articolului Două foste prietene ale tânărului din Segarcea care avea SIDA, depistate cu HIV

Două foste prietene ale tânărului din Segarcea care avea SIDA, depistate cu HIV (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Două fete, foste iubite ale tânărului, care au făcut testul HIV au aflat că sunt infectate cu acest virus. Una dintre fete a primit tratament acasă, iar cealaltă este internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

Fetele se numără printre fostele iubite ale tânărului, iar apropiaţii acestora spun că abia la înmormântare s-a aflat că băiatul era bolnav.

“În ziua morţii s-a aflat, după ce un prieten al lui a văzut certificatul de deces şi atunci ne-am alarmat şi am trimis copiii la controale. Până să vină rezultatul, am stat ca pe ghimpi. Eu am un băiat care a avut o relaţie cu o fată, iar fata a făcut testul după fiul meu şi a aflat că este pozitiv primul test, la ea. Fiul meu a făcut două teste şi este bine, nu are, dar nu sunt liniştit, că după şase luni se ştie sigur. Ei au fost un grup de fete şi băieţi, studenţi, care au avut o prietenie frumoasă, dar nu s-a ştiut de boală. Erau zvonuri, dar el nu a spus niciodată că are, a negat mereu. Acum am aflat că a avut mai multe prietene, relaţii sexuale şi două s-au confirmat. Ştiu sigur asta, pentru că una dintre fete i-a arătat certificatul fiului meu şi era confirmat, dar era primul test şi acela nu e foarte elocvent. Ea ia un tratament acum”, a spus tatăl unui băiat care a avut o relaţie cu una dintre fetele infectate cu HIV.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au trimis o echipă la Segarcea pentru a intensifica mijloacele de comunicare privind pericolul transmiterii acestui virus şi modalităţile prin care se poate evita infectarea.

“Ieri (n.r. - marţi), Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat şi l-a trimis în control pe coordonatorul programului naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV din cadrul DSP. Acest control a avut ca scop consilierea personalului medical din Segarcea, respectiv a medicilor din spital, dar şi a celor din laborator sau medicii de familie privind Legea 584/2002, legată de măsurile de prevenire a răspândirii bolii şi protecţie a persoanelor infectate. Medicul a stat de vorbă cu cinci medici de familie, cu persoanalul medical din spital, a recomandat intensificarea activităţilor de informare şi comunicare către populaţia generală, dar mai ales către populaţia activă din punct de vedere sexual. Toate persoanele care au venit în contact cu persoana decedată sau cu alţii din anturajul acestuia şi doresc să se testeze o pot face în mod gratuit la laboratorul DSP din strada Brestei nr. 6 sau în orice cabinet particular din Dolj“, a declarat, miercuri, Narcisa Dinică, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

În ultimele zile, după ce au aflat că tânărul decedat era infectat cu HIV, au mers să îşi facă testul HIV aproximativ 40 de tineri din Segarcea, care aşteaptă acum rezultatele.

Medicii de la spitalul din Segarcea care îl aveau în evidenţă pe tânărul de 28 de ani spun că acesta s-a născut sănătos, dar s-a infectat cu virusul HIV în copilărie.

“Băiatul care a murit cu HIV/SIDA confirmat s-a născut în aprilie 1989, în spitalul din Segarcea şi s-a născut sănătos. El nu a contractat boala din spital, probabil de pe alte căi, la domiciliu. Imediat ce a fost confirmată boala, el nu putea fi tratat, conform legislaţiei de atunci, decât la Centru Judeţean de HIV-SIDA de la Spitalul Judeţean nr. 3 sau când se prezenta în urgenţă sau la spita, era direcţionat spre acel loc. S-a ştiut de această afecţiune şi probabil ştia şi tineretul. El a avut mai multe prietene, ele au avut mai mulţi prieteni şi probabil că boala s-a transmis de la unul la altul, vom vedea dacă se confirmă, pentru că în cazul tinerelor care au ajuns la laboratorul Spitalului Segarcea boala nu s-a confirmat. Au venit mai mulţi, unii doar au întrebat şi au plecat” a declarat, miercuri, Doru Gofriţă, directorul Spitalului Segarcea.

Tânărul de 28 de ani a murit în urmă cu câteva zile, iar ulterior autorităţile au aflat că acesta era infectat cu virusul HIV şi ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere din oraşul Segarcea, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi boala.

“Eu am avertizat, dar din momentul în care s-a zis să nu mai zic nimic, nu am am zis nimic. Eu nu sunt surprins, pentru că el frecventa mult femeile”, a declarat Cornel Stanciu, medicul de familie al tânărului.

Marţi, Prefectura Dolj a cerut DSP declanşarea unei anchete la Segarcea, pentru a se stabili câte persoane au fost infectate cu HIV de către tânărul care a murit, în paralel Poliţia verificând dacă bărbatul a încercat în mod voit să transmită virusul şi dacă persoane aspropiate acestuia ştiau despre boală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici