Două judecătoare CSM vor ca Nicoleta Ţînţ să ceară control la ICCJ pe mandate de interceptare a magistraţilor

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag şi Evelina Oprina solicită preşedintelui CSM să dispună un control la instanţa supremă care să verifice modul în care a fost respectată legea atunci când au fost emise mandate de interceptare care i-au vizat pe judecători şi procurori în perioada 2014-2018.

232 afișări
Imaginea articolului Două judecătoare CSM vor ca Nicoleta Ţînţ să ceară control la ICCJ pe mandate de interceptare a magistraţilor

Două judecătoare CSM vor ca Nicoleta Ţînţ să ceară control la ICCJ pe mandate de interceptare a magistraţilor

„Vă solicităm să demaraţi, la nivelul Secţiei pentru judecători, formalităţile necesare în sensul dispunerii de verificări la ÎCCJ vizând modalitatea de respectare a dispoziţiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranţă naţională sub toate aspectele şi în toate situaţiile care i-au vizat pe judecători şi procurori în perioada 1.01.2014-31.07.2018”, se arată în cererea semnată de judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, membre în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Cererea este adresată preşedintei CSM, Nicoleta Ţînţ.

Demersul vine după ce a fost publicată, pe site-ul CSM, motivarea deciziei de validare a raportului Inspecţiei Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistraţi. Raportul a fost dezbătut şi validat în plenul CSM din octombrie 2019, iar motivarea a fost publicată miercuri.

Potrivit documentului semnat de cele două judecătoare şi înregistrat joi la sediul CSM, în considerentele hotărârii plenului, nr. 225/15 octombrie 2019, se arată că practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecători în modalităţile menţionate în cuprinsul Raportului Inspecţiei Judiciare au reprezentat forme de presiune asupra magistraţilor, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte înfăptuirea actului de justiţie.

Printre aceste modalităţi care au generat presiune se numără, mai scriu Baltag şi Oprina:

- perioade de inactivitate nejustificată în multe cauze (de ordinul anilor) subsecvente dispunerii unor măsuri de supraveghere tehnică, de multe ori pe durate de timp semnificative;
- amânarea incunoştinţării persoanelor vizate despre supravegherea tehnică exercitată;
- soluţionarea în bloc a cauzelor lăsate în nelucrare înaintea operaţionalizării SIIJ..

„Aceste împrejurări corelate cu numărul mare de judecători vizaţi de activităţile de urmărire penală în cauzele aflate pe rolul DNA (structura centrală şi structurile teritoriale), precum şi cu faptul că în majoritatea covârşitoare a acestor cauze au fost dispuse soluţii de neurmărire penală sau de achitare prezintă, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat în drepturile şi libertăţile magistraţilor vizaţi şi au constituit - astfel cum s-a constatat deja de plenul CSM - un factor de presiune evidentă asupra acestora, cu consecinţa afectării garanţiilor de independenţă a judecătorilor”, se mai arată în sursa citată.

Potrivit judecătoarelor, este necesară verificarea modalităţii de respectare a dispoziţiilor legale care privesc emiterea de către ÎCCJ a mandatelor de siguranţă naţională, inclusiv din prisma prevederilor Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, verificările urmând a clarifica toate aspectele ce se subsumează acestei proceduri, pentru perioada 01.01.2014-31.07.2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici