„Drama judeţului nostru, nişte funcţionari publici se tem de nişte ONG-işti”. Ursul care a omorât un om nu poate fi împuşcat

Ursul care vineri a atacat, în zona localităţii Crişeni, judeţul Harghita, un tânăr şi l-a omorât nu poate fi împuşcat din cauza lipsei avizelor, chiar dacă i-a atacat şi pe vânători. „Este drama judeţului nostru, nişte funcţionari publici se tem de nişte ONG-işti”, spune preşedintele CJ Harghita.

2184 afișări
Imaginea articolului „Drama judeţului nostru, nişte funcţionari publici se tem de nişte ONG-işti”. Ursul care a omorât un om nu poate fi împuşcat

„Drama judeţului nostru, nişte funcţionari publici se tem de nişte ONG-işti”. Ursul care a omorât un om nu poate fi împuşcat, din cauza lipsei avizelor

După tragedia produsă, vineri, în zona localităţii Crişeni, unde un tânăr a fost atacat de un urs şi a murit în urma rănilor grave, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a anunţat că a primit asigurări de la ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, că autorizaţia de extragere a animalului va fi eliberată imediat după ce vânătorii din judeţ vor transmite solicitarea.

Răspunsul de la minister nu a venit, însă, nici luni dimineaţa, motiv pentru care s-a solicitat din nou, oficial, eliberarea documentului.

„Am verificat, ministerul nu a eliberat autorizaţia, chiar dacă doamna ministru a promis că dacă va sosi solicitarea va da, sâmbătă, aprobarea. Acum a fost din nou cerută autorizaţia de extragere a ursului, de către asociaţia de vânători, pentru că ieri (n.r. duminică), acest urs aproape că a fost împuşcat, pentru autoapărare, pentru că a devenit foarte agresiv şi i-a atacat şi pe vânătorii care au încercat să-l identifice şi să-l localizeze”, a declarat Borboly.

Preşedintele CJ Harghita consideră că eliberarea autorizaţiei de împuşcare a ursului este întârziată din cauză că funcţionarii din minister se tem de reacţia ONG-urilor care miliează pentru salvarea acestor animale.

„Aceasta este drama judeţului nostru, că nişte funcţionari publici se tem de nişte ONG-işti care depun denunţuri la DNA. Mai aşteaptă zeci de hârtii când este ceva foarte vizibil, concret, obiectiv. Vedeţi, ursul a omorât un om şi ei aşteaptă tone de hârtii până să dea o aprobare şi este posibil ca şi altcineva să fie rănit. Dacă ne uităm la anul trecut, au fost atacuri în august pentru care autorizaţia a fost dată în noiembrie sau decembrie sau chiar în ianuarie anul acesta. Deci autorizaţiile se dau după luni de zile şi de aceea noi am solicitat să fie descentralizate aceste decizii. Dacă îi este teamă cuiva din minister, atunci ne asumăm noi răspunderea şi ar fi bine ca şi legiuitorul şi Ministerul Mediului să cadă de acord şi printr-o ordonanţă de urgenţă să fie modificată legislaţia în vigoare”, a spus Borboly.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani, din judeţul Harghita, care a fost atacat şi rănit grav de un urs, vineri, în zona localităţii Crişeni, a murit în ambulanţa care îl transporta la spital. Incidentul a fost anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. Acesta a spus că tânărul a fost rănit de urs în timp ce se afla în pădure, împreună cu doi vecini.

Tânărul era tatăl a doi copii care acum au rămas în grija bunicii, mama lor fiind plecată de patru ani în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici