Dresura de animale ar putea fi exclusă din activitatea Circului Globus

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din data de 30 ianuarie un proiect de modificare a regulamentului de funcţionare a Circului Globus prin care nu va mai fi permisă dresura de animale.

607 afişări
Imaginea articolului Dresura de animale ar putea fi exclusă din activitatea Circului Globus

Dresura de animale ar putea fi exclusă din activitatea Circului Globus

După ce, la începutul acestui an, Primarul General al Capitalei a promis că va promova un proiect de protejare a animalelor din Bucureşti, prima măsură pe care doreşte să o ia în acest sens este interzicerea spectacolelor de dresură la Circul Globus, aflat în administrarea PMB. Astfel, a propus Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să modifice Regulamentul de organizare şi funcţionare a Circului Globus şi să elimine spectacolele de dresură din repertoriul instituţiei.

,,Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, trucuri care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condiţiile de viaţă corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiştii în dresura animalelor sălbatice susţin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Conform noului regulament, în atribuţiile circului Globus vor intra ,,realizarea şi prezentarea de producţii/coproducţii artistice constând în spectacole de circ şi festivaluri, filme, prezentate publicului în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, în scopul promovării actului de cultură şi al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiţiei artei de circ, valorificarea optimă a potenţialului artistic existent, stimularea inovaţiei şi a creativităţii, promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului".

Printre motivele invocate de Primarul General, în proiect se face referire la studii de specialitate "care susţin cu argumente ştiinţifice că, în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesităţile şi mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferinţă şi chiar deces prematur".

Din noul regulament au fost eliminate, practic, ,,dresura" şi ,,turul menajeriilor", iar din activitatea departamentului de relaţii internaţionale a fost exclusă atribuţia de a întocmi documentele pentru formalităţile vamale în cazul animalelor artiştilor străini care apar în spectacolele instituţiei.

Dacă această propunere a Gabrielei Firea va fi adoptată, luni, 30 ianuarie, de CGMB, Circ&Variete Globus Bucureşti va fi "producător de spectacole şi de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituţia realizează partea de creaţie, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât şi costume, decoruri, recuzită, cu artişti salariaţi şi colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice". Iar animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între PMB şi Fundaţia Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau sanctuare pentru speciile protejate.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici