Duicu intervenea în favoarea firmelor care îi făceau lucrări gratuite la laboratorul medical

Adrian Duicu a intervenit pentru contracte şí plăţi în favoarea firmelor care făceau, gratuit, lucrări la laboratorul de analize medicale deţinut de el, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi cerându-i şefei Trezoreriei, în acest context, "puţină flexibilitate", potrivit DNA.

1157 afișări
Imaginea articolului Duicu intervenea în favoarea firmelor care îi făceau lucrări gratuite la laboratorul medical

Duicu intervenea în favoarea firmelor care îi făceau lucrări gratuite la laboratorul medical (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Informaţiile reies din rechizitoriul DNA în cazul Duicu, obţinut de MEDIAFAX.

Conform documentului citat, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a făcut trafic de influenţă şi a primit foloase necuvenite, respectiv lucrări la laboratorul de analize medicale pe care îl deţine, făcute de firmele pentru care intervenea.

"Fapta inculpatului Duicu Ioan-Adrian (...) de a pretinde şi primi de la Tuce Florinel foloase patrimoniale (constând în renunţarea de către acesta la plata contravalorii manoperei şi materialelor pe care le utilizase la lucrările pe care le efectuate în beneficiul lui Duicu Ioan-Adrian în august 2013 şi în realizarea cu titlu gratuit de lucrări la punctul de lucru al ROMRAD-RMN SRL) pentru a o determina pe Borugă Doina, manager al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, funcţionar public asupra căruia acesta avea influenţă, să facă acte care intră în atribuţiile acestora de serviciu (în sensul acordării, prin atribuire directă, a două contracte de lucrări publice către societatea Intel From Com SRL), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă", se arată în rechizitoriu.

În acest context, în documentul citat sunt redate interceptări ale unor discuţii în care Adrian Duicu intervenea pentru efectuarea unor plăţi.

Într-una dintre discuţii, Duicu îi cerea avocatului Pompiliu Drăghici ca soţia acestuia, trezorier şef al Finanţelor Publice Mehedinţi, "să fie puţin mai flexibilă".

"Adrian Duicu: Alo?
Pompiliu Drăghici: Alo? Să trăiţi.
Duicu: Domn' profesor, vă salut. Am o rugăminte la dumneavoastră.
Drăghici: Da?
Duicu: Spuneţi-i, vă rog, lu' doamna să fie puţin mai flexibilă cu Spitalu' Judeţean. ('doamna' la care face referire Duicu Ioan-Adrian este soţia lui Drăghici Pompiliu, Drăghici Maria, trezorier şef al Direcţiei generale a Finanţelor Publice Mehedinţi)
Drăghici: Am înţeles. Da.
Duicu: Vă rog din suflet. Îi tot bâzâie...
Drăghici: Da.
Duicu: Să le dea puţin... să-i ajute puţin! Până la urmă, e instituţie de stat şi-i trebuie puţină flexibilitate acolo.
Drăghici: Bine, domnu' preşedinte.
Duicu: Vă rog mult de tot.
Drăghici: Da. Da.
Duicu: Da' vă rog, o sunaţi acuma că tot o... îi sună la telefon: Veniţi, veniţi, veniţi, veniţi! Nu ştiu ce dracu' le tot zice.
Drăghici: Da.
Duicu: Vă rog mult de tot. Da?
Drăghici: Da. Da.
Duicu: Bun. Şi-mi daţi un telefon după aia ca să le spun eu lor să ...
Drăghici: Da. Da.
Duicu: Vă rog mult, domn' profesor.
Drăghici: Da.
Duicu: Da? Bine.
Drăghici: Da. Bine.
Duicu: Bine"

Adrian Duicu a discutat despre acelaşi subiect şi cu Maria Drăghici, întărind dorinţa de "puţină flexibilitate"".

"Adrian Duicu: Alo?
Maria Drăghici: Bună ziua. Drăghici sunt. Trezorieru' şef.
Duicu: Săru' mâna. Săru' mâna doamna Drăghici.
Drăghici: Ăăă... M-a sunat... Da' n-am înţeles exact...
Duicu: Vă rog din suflet, puţină flexibilitate cu ăştia la Spital că trebuie să depăşim momentu' ăsta că chiar e delicat cu Spitalu'.
Drăghici: Aşa?
Duicu: V-aduc zilele ăştia... Mâine, poimâine... Înţeleg că i-aţi sunat să v-aducă nu ştiu ce documente. Mâine, poimâine termină cu... v-aduc angajamentele ălea sau... chestiile ălea care rezultă că au acceptat ăia să reeşaloneze ...
Drăghici: Eu am găsit chestia asta ca să mă scap de... că mă pune să scriu referat în sensu' că mi-a adus două... două anexe diferite, sume diferite cu situaţia plăţilor.
Duicu: Îhî.
Drăghici: Şi eu am găsit portiţa asta şi zic: Domne', uite am chestia asta că şi-au eşalonat.
Duicu: Lăsaţi-i puţin...
Drăghici: Şi de aia mi-au dat situaţii diferite.
Duicu: Îhî. Vă rog din suflet. Că-i stat nu-i altceva. Şi chiar... chiar o duc greu, chiar e greu!
Drăghici: Ştiu. Ştiu că este greu. Că de aia nici nu am... că n-am plasat niciun fel de referat ce mă pune ăsta să fac sau ce fac pe-aci. Dar ziceam ca să-i spun şi lui: Uite, domne', de aia mi-a adus situaţii diferite.
Duicu: O trimit pe Margareta până la dumneavoastră să-i spuneţi exact ce şi cum?
Drăghici: Îhî.
Duicu: Vă rog din suflet doamna directoare. Vă rog mult de tot.
Drăghici: Sigur că da. Nu trebuie...
Duicu: Până la urmă facem pentru stat, n-o facem pentru noi şi nu e..."

Tot în rechizitoriu este redată o discuţie dintre fostul preşedinte al CJ Mehedinţi şi administratorul firmei Intel From Com SRL, Florinel Tuce. Discuţia a vizat lucrările solicitate lui Tuce de către Duicu, în vederea reamenajării spaţiului pe care ROMRAD-RMN SRL, firmă controlată de fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, îl utilizează la parterul policlinicii judeţene.

"Adrian Duicu: Cum stai cu lucrarea?
Florinel Tuce: Bine. Bine. Lucrăm... punem la covoru' PVC şi la tapet.
Duicu: Cum?
Tuce: Lucrăm la covoru' PVC şi la tapet.
Duicu: Îhî. Îhî.
Tuce: Terminăm. Deci, până miercuri... Eu ştiu? Joi, putem să facem recepţia cum aţi...
Duicu: Vineri o facem. Vineri că joi am treabă, vineri o facem.
Tuce: Bine. Vineri. A! Cu atât mai... Atunci, lăsăm să se usuce pe unde mai e umed ca să nu...
Duicu: Îhî. Îhî.
Tuce: Am reuşit să rezolv şi cu paturile, să ...
Duicu: Da?
Tuce: Să le-adun. Da.
Duicu: Vineri, la 12, la unu. Eu mă duc până la policlinică la mine. Vino până la policlinică să-ţi arăt ceva, să mă sfătui ceva, să-mi spui cum să fac ceva.
Tuce: Da. Sigur. Sigur.
Duicu: Ştii unde-i policlinica? La parter, acolo.
Tuce: Da. Da. Da' nu ştiu exact... Sun când ajung acolo.
Duicu: La parter acolo. M-aştepţi că vin eu acolo. Eu, în 20 de minute, ajung.
Tuce: Da. Da. Bun. Bun"

În ceea ce priveşte primirea de foloase necuvenite, pusă tot în sarcina lui Duicu, anchetatorii susţin că infracţiunea s-a făcut în relaţia cu o altă firmă care i-a făcut acestuia, gratuit, lucrări la laboratorul de analize.

"Fapta inculpatului Duicu Ioan-Adrian, descrisă mai sus, de a pretinde şi primi de la Sică Valerian foloase patrimoniale (constând în realizarea cu titlu gratuit de lucrări la punctul de lucru al ROMRAD-RMN SRL), după ce a îndeplinit în folosul lui Sică Valerian acte la care era obligat în temeiul funcţiei de preşedinte al consiliului judeţean Mehedinţi (în sensul dispunerii efectuării de plăţi, cunoscând că acestea vor fi folosite de către beneficiar pentru plata unor creanţe către societatea Casival Tech SRL, administrată de către Sică Valerian), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de primire de foloase necuvenite", se arată în rechizitoriu.

Legat de acest subiect, DNA redă două discuţii dintre Adrian Duicu şi Valerian Sică.

"Valerian Sică: Alo?
Adrian Duicu: Salut. Duicu sunt.
Sică: Salut. Salut. Cu ramele... cu ramele alea...
Duicu: Îhî.
Sică: Mai am ... cred că mâine... cred că poate şi poimâine, da' nu sunt sigur, cred că le termin. Trebuie să le punem undeva... cred că miercuri am putea să...
Duicu: Hai, te rog, cel târziu joi să finalizezi tot.
Sică: Acum aflai şi eu de la ăştia că primiră şi ei nişte... Păi, m-au încurcat ăştia cu...! Le-am făcut acolo o grămadă de tâmplării şi mi-au promis că-mi plătesc într-o dată, au lungit-o... Aci, cu muzeul. Abia astăzi mă sunară că-mi decontară nu ştiu ce le-am făcut eu acolo şi... Îs multe chestiuni acu' pe sfârşit de an şi nu mai ştiu unde naiba să le mai împarţi.
Duicu: Bine.
Sică: Ne-auzim. Mersi mult. O seară bună.
Duicu: Bine.

...............

Duicu: Zi...
Sică: Salut. Mâine dimineaţă montez şi eu acolo.
Duicu: Bun. Bine.
Sică: Că nu am sticla astăzi...
Duicu: Bine"

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici