După cazul bărbatului care a pierdut procesul în care proba că este viu, judecătorii au înapoiat permisul şi banii unui şofer mort

Judecătorii ieşeni au decis să redea permisul de conducere şi să reducă sancţiunea unui bărbat care a condus cu viteză mare, dar între timp a murit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1814 afișări
Imaginea articolului După cazul bărbatului care a pierdut procesul în care proba că este viu, judecătorii au înapoiat permisul şi banii unui şofer mort

După cazul bărbatului care a pierdut procesul în care proba că este viu, judecătorii au înapoiat permisul şi banii unui şofer mort

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia pentru a scăpa de o sancţiune rutieră, însă în timpul procesului a murit.

Magistraţii Tribunalului Iaşi au stabilit că Valerian V. îşi poate folosi permisul şi trebuie să primească înapoi jumătate de amenda primită de la poliţişti, pe care el o achitase.

”Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei (...) întocmit la data de 9 martie 2017 de către intimat şi exonerează pe petent de sancţiunile aplicate. Dispune restituirea către petent a sumei de 653 de lei, achitată cu titlu de amendă, aferentă procesului verbal”, arată judecătorii ieşeni, care au menţinut decizia primei instanţe, Judecătoria Paşcani.

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia după ce, pe 9 martie 2017, a fost sancţionat contravenţional cu 1.305 lei, reprezentând 9 puncte-amendă şi i-a fost reţinut şi permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile, după ce ar fi condus cu viteza de 105 kilometri la oră în localitate.

Şoferul a contestat în instanţă procesul verbal de sancţionare, iar magistraţii au admis acţiunea, pe motiv că Poliţia nu a făcut dovada verificării metrologice a radarului.

Potrivit motivării emise de instanţă, bărbatul a murit în 6 octombrie 2017.

Specialiştii în astfel de cazuri susţin că legislaţia nu conţine prevederi exprese cu privire la situaţii de acest gen. ”Din păcate, nu există o instituţie în drept care să prevadă astfel de situaţii. Este adevărat că asemenea cazuri pot părea ciudate şi cumva sinistre chiar, dar, din acest punct de vedere, există un vid legislativ. Au existat cazuri în care instanţele au citat diverse persoane câteva termene bune, înainte de a afla că acele părţi nu mai erau în viaţă”, a declarat avocatul ieşean Gianina Poroşnicu, specialist în procese privind legislaţia rutieră.

Acest caz este similar cu cel al bărbatului care a mers la Tribunalul Vaslui, tot în apel, pentru a obţine o sentinţă care să ateste că este viu, după ce fusese declarat mort de către magistraţi. Chiar dacă şi-a pledat cauza în faţa instanţei, magistraţii vasluieni au respins apelul şi au păstrat decizia prin care a fost declarat mort, invocând tardivitatea introducerii apelului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici