Duşa a inaugurat noul sediu al Muzeului Comunicaţiilor. 7 porumbei voiajori au fost eliberaţi

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, vineri, la inaugurarea noului sediu al Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, şapte porumbei voiajori fiind eliberaţi pentru a marca momentul, având loc, de asemenea, o videoconferinţă cu militari ai Batalionului 2 Manevră aflaţi în Afganistan.

518 afișări
Imaginea articolului Duşa a inaugurat noul sediu al Muzeului Comunicaţiilor. 7 porumbei voiajori au fost eliberaţi

Duşa a inaugurat noul sediul al Muzeului Comunicaţiilor. 7 porumbei voiajori au fost eliberaţi (Imagine: Shutterstock)

"Nu avem probleme, batalionul continuă să-şi execute misiunile conform mandatului încredinţat. Militarii batalionului continuă să-şi facă datoria la un nivel înalt, ca şi până acum", a primit asigurări ministrul de la unii dintre militari.

Duşa le-a urat "La mulţi ani" de Ziua transmisioniştilor militari, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Armei Comunicaţii şi Informatică.

Noul sediu a fost sfinţit de un sobor de preoţi, după care ministrul Apărării a vizitat muzeul - filială a Muzeului Militar Naţional "Regele Fedinand I".

Acesta a vizitat şi expoziţia de tehnică de comunicaţii şi informatică şi Modulul NATO de Comunicaţii şi Informatică Dislocabil - DCM "E". Cu prilejul inaugurării noului sediu au fost eliberaţi din cuşti şapte porumbei voiajori.

Comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, generalul de brigadă Ion Cerăceanu a explicat că cei şapte porumbei voiajori vor zbura în cele şapte provincii istorice "să vestească deschiderea Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii".

"Aceşti porumbei au pe inelul de la picior Imnul naţional al României şi Tricolorul pe celălalt picior. Ziua Armei noastre se sărbătoreşte la jumătatea distanţei astronomice dintre 26 iulie, Ziua Drapelului de Sat, şi 29 iulie Ziua Imnului Naţional", a precizat Cerăceanu.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, i-a felicitat pe militarii transmisionişti cu ocazia Zilei Transmisioniştilor şi a împlinirii a 140 de ani de când au fost înfiinţate primele unităţi de transmisiuni.

"Militarii transmisionişti sunt mereu tineri, pentru că trebuie să-şi adapteze întreaga activitate la provocările tehnicii de astăzi, şi cum tehnica se mişcă şi se transformă destul de repede, militarii transmisionişti trebuie să ţină pasul cu aceasta", a mai spus demnitarul.

Ministrul Apărării a arătat că după intrarea României în NATO a fost nevoie ca toate sistemele de transmisiuni şi de informatică să fie compatibile cu cele ale NATO, pentru a le face operabile şi misiunile să poată fi coordonate.

"Militarii transmisionişti îndeplinesc misiuni în teatrele de operaţiuni, sunt alături de trupele terestre, fie că vorbim de Afganistan sau alte teatre de operaţii şi îşi aduc partea de misiune care vizează acest domeniu în toate acţiunile armatei României", a adăugat Duşa.

Ceremonia, care a debutat cu intonarea Imnului naţional, a inclus un serviciu religios de cinstire a eroilor transmisionişti şi conferirea Emblemelor de onoare a Armatei României.

Cu acest prilej a avut loc un ceremonial de depunere de coroane de flori la Troiţa Eroilor transmisionişti căzuţi în Războiul de Independenţă, în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial şi s-a încheiat cu defilarea unităţilor.

După vizita la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii, gazdele au organizat o masă festivă, unde au servit raţii de "hrană de război", preparate la bucătăria de campanie.

În Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii sunt expuse arme de foc, uniforme, tehnică de transmisiuni, piese şi componente electronice, drapele de luptă, legitimaţii, fotografii, cărţi, documente de arhivă şi colecţii de numismatică.

Cea mai valoroasă colecţie din patrimoniul său, alcătuit din peste 7.000 de exponate şi obiecte, este cea a mijloacelor de transmisiuni care cuprinde aparate şi centrale telefonice şi telegrafice, staţii radio folosite de subunităţile de transmisiuni la începutul secolului trecut, în campaniile primului război mondial, în perioada interbelică, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Potrivit istoricului acestei arme, prima subunitate de transmisiuni din Armata României - secţia de telegrafie din cadrul Companiei Deminari a Batalionului de Geniu a fost înfiinţată prin Înaltul Decret nr. 1303 din 14 iulie 1873, considerat actul de naştere al trupelor de transmisiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici