Duşa: Pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc, primesc 10% din solda funcţiei de bază

Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat, miercuri, că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, încheind un contract cu MApN pe patru ani, în care trebuie să participe la instruire 15 zile pe an şi primesc 10 la sută din funcţia de bază.

3268 afișări
Imaginea articolului Duşa: Pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc, primesc 10% din solda funcţiei de bază

Duşa: Pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc, primesc 10% din solda funcţiei de bază (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Proiectul de lege privind rezervistul voluntar care a fost aprobat de Senat este de mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două camere legislative substanţial faţă de textul iniţial având în vedere necesităţile actuale ale Armatei Române. În principal tinerii între 18 şi 35 de ani care vor să devină rezervişti militari încheie cu Ministerul Apărării Naţionale un contract pe 4 ani. În acest contract sunt stipulate condiţiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire şi instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcţiei de încadrare a rezervistului voluntar şi conform reglementărilor MApN pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de bază", a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşă, prezent miercuri la deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară.

Duşa a precizat că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, dar şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care dintr-un motiv sau altul au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire. După trei ani intră în acelaşi program de instruire ca şi cei care sunt debutanţi în această calitate.

În perioada de pregătire, rezerviştii voluntari vor fi detaşaţi la Ministerul Apărării Naţionale. Numărul de rezervişti voluntari va fi stabilit în funcţie de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naţionale anual.

Ministrul a explicat că atunci când serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat (odată cu reviziuirea constituţiei din 2003) nu s-a pus nimic în loc din punct de vedere legislativ ca să se asigure instruirea şi pregătirea populaţiei şi refacerea rezervei de cadre a MApN.

"Sunt foarte bucuros că mulţi tineri îşi doresc să urmeze o carieră militară de aceea numărul de tineri care au dat admitere al liceele militare este foarte mare, de asemenea numărul de tineri care participă la admitere la institutul nostru de învăţământ superior este foarte mare. Anual recrutăm, încadrăm în armată peste 1.500 de tineri ca soldaţi şi gradaţi profesionişti", a mai spus Duşa.

Întrebat dacă România are de ce să se teamă în urma ultimelor ameninţări ale Rusiei şi în ce măsură acestea vor duce la reconsiderarea instalării scutului anti-rachetă de la Deveselu, ministrul a spus că scutul este o facilitate defensivă. "Această facilitate este una defensivă care priveşte apărarea statelor NATO împotriva rachetelor balistice. Este o facilitatea defensivă. Cu privire la anumite declaraţii, eu nu comentez, ele se fac de vreo patru ani, sunt în acelaşi stil şi nu cred că este cazul să fac precizări cu privire la ele", a mai spus Duşa.

Proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari a fost adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, acesta urmând să fie tansmis spre promulgare preşedintelui Iohannis. Poricetul a fost iniţiat de Guvern, care precizează, în expunerea de motive, că, având în vedere desfiinţarea serviciului militar obligatoriu, numărul rezerviştilor este într-o scădere drastică. Guvernul susţine că proiectul stabileşte o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor din domeniul apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici