E.ON Gaz a avut în primul trimestru pierderi de 38 mil.lei ca urmare a menţinerii preţului de ANRE

E.ON Gaz România a înregistrat în primul trimestru pierderi de 38 milioane lei ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amânat decizia de a implementa noile tarife de furnizare începând cu 1 ianuarie 2009, a anunţat marţi compania.

14 afișări

"Suplimentar faţă de pierderile înregistrate în 2008 şi nerecuperate până în prezent, din cauza faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amânat decizia de a implementa noile tarife de furnizare începând cu data de 1 ianuarie 2009, E.ON Gaz România a înregistrat în primul trimestru al acestui an pierderi din tariful reglementat în valoare de 38 milioane lei", se arată într-un comunicat al E.ON Gaz România.

ANRE a decis să menţină şi după 1 aprilie tariful la gazele naturale furnizate populaţiei, au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

"Decizia este ca tariful la gazele naturale pentru populaţie să rămână nemodificat în al doilea trimestru al anului", au afirmat sursele citate.

Potrivit E.ON Gaz, ANRE a decis ca preţul final al gazelor naturale să rămână la valoarea stabilită la data de 1 iulie 2008.

"Pentru a permite însă furnizorilor să recupereze o parte din costurile de achiziţie a gazelor naturale neacoperite din anul 2008, ANRE a ajustat structura preţului final, fapt care nu afectează consumatorul final", se menţionează în comunicat.

Distribuitorul şi furnizorul de gaze consideră că ultima ajustare a preţului final, din luna iulie a anului trecut, nu a fost suficientă pentru a acoperi în totalitate costurile înregistrate de E.ON Gaz România pentru achiziţia gazelor naturale. Astfel, la sfârşitul anului trecut, diferenţele suportate de către companie, numai din neacoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, se ridicau la aproximativ 97 de milioane lei.

"Pentru a putea asigura continuitatea şi securitatea furnizării gazelor naturale către clienţii săi, E.ON Gaz România a apelat anul trecut la linii de credit bancar. De aceea, compania a solicitat în repetate rânduri ANRE aplicarea riguroasă a metodologiei de stabilire a preţului final al gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, metodologie, care presupune recunoaşterea cheltuielilor furnizorilor efectuate in mod prudent", se arată în comunicat.

Astfel, E.ON Gaz România a depus la ANRE toate documentele justificative, argumentând că este absolut necesar ca structura preţului final al gazelor naturale să reflecte costurile neacoperite pentru achiziţia gazelor naturale din anul 2008, precum şi cheltuielile cu achiziţiile curente de gaze naturale ale companiei.

"Având în vedere pe de o parte faptul că scăderea estimată a preţului de achiziţie a gazelor naturale din import începând cu trimestrul al doilea al acestui an va fi atenuată într-o anumită măsură de evoluţia crescătoare a ratei de schimb valutar leu/dolar şi analizând pierderile suportate de E.ON Gaz România în anul 2008, în baza documentelor justificative depuse de către furnizor, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis ca preţul final al gazelor naturale să rămână la valoarea stabilită la data de 1 iulie 2008", potrivit sursei citate.

E.ON Gaz România menţionează că va putea să recupereze doar o parte din costurile de achiziţie a gazelor naturale din anul 2008, deoarece Autoritatea a luat în considerare în calculele sale pentru structura preţului final costurile neacoperite înregistrate de companie doar în valoare de 66 de milioane lei.

"Presiunea asupra preţurilor în 2009 rămâne considerabilă", se mai arată în comunicat.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat la începutul lunii februarie că preţul gazelor naturale destinate consumului populaţiei ar trebui să crească la 1 aprilie, iar pe tot anul este improbabil ca preţul să scadă.

Tariful gazelor naturale şi al electricităţii furnizate populaţiei au rămas nemodificate şi în primul trimestru al acestui an, în timp ce preţul electricităţii plătit de consumatorii industriali a crescut cu circa 1,5%, de la 1 ianuarie, din cauza intrării în reparaţii planificate a unor grupuri hidroelectrice şi a volatilităţii prognozei consumului de energie electrică pentru anul 2009, în contextul crizei financiare.

Tariful gazelor naturale a crescut anul trecut de două ori, respectiv cu 8,5% din luna februarie şi cu 12,5% de la 1 iulie.

Companiile deţinute de grupul german E.ON pe piaţa românească, E.ON Gaz România Holding şi E.ON Energie România, au fuzionat într-o nouă societate. Fuziunea a avut loc la 1 ianuarie şi a avut ca scop optimizarea activităţilor E.ON în România, atât din domeniul gazelor naturale, cât şi din domeniul energiei electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici