Editori: Am făcut 17 contestaţii şi sesizări privind licitaţia pentru manuale, inclusiv la DNA. REACŢIA Ministerului Educaţiei

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, joi, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare.

859 afișări
Imaginea articolului Editori: Am făcut 17 contestaţii şi sesizări privind licitaţia pentru manuale, inclusiv la DNA. REACŢIA Ministerului Educaţiei

Editori: Am făcut 17 contestaţii şi sesizări privind licitaţia pentru manuale, inclusiv la DNA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 19:05 - MEN: CNSC a respins ca nefondate cererile editurilor de supendare a licitaţiei pentru manuale

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa I şi a II-a, depuse de două edituri, acestea putând formula plângere în cinci zile, se arată într-un document transmis de Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a publicat, în 19 aprilie, anunţul de participare la licitaţia deschisă pentru achiziţia manualelor şcolare pentru clasa I şi a II-a. Valoarea estimată a contractului era de 30.508.150 de lei, fără TVA.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Print SRL au formulat contestaţii, care au fost respinse.

CNSC arată în decizie că solicitările de suspendare adresate de petente nu cuprind o justificare temeinică şi nici nu este indicată paguba iminentă care ar trebui prevenită. În acest context cele două condiţii legale impuse de legiuitor pentru admiterea unei cereri de suspendare (justificarea temeinică şi necesitatea prevenirii unei pagube iminente) nu sunt îndeplinite de cererile formulate de petente.

În acest context, CNSC a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii, formulate în contestaţiile depuse de asocierea Akademos Art SRL - Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Prin SRL, în contradictoriu cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Împotriva acestei decizii, datată 19 august, se poate formula plângere în termen de cinci zile.

Membrii FER susţin că rezultatele licitaţiei pentru manualele şcolare sunt "dezastruoase", fiind eliminaţi în mod "dubios" ofertanţi care au respectat caietul de sarcini, rămânând numeroase discipline fără manuale, iar manualele declarate câştigătoare având, de fapt, note mici pentru conţinut.

"Federaţia Editorilor din România consideră că rezultatele licitaţiei de manuale pentru clasele I şi a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvată şi eronată, fapt pentru care solicită anularea licitaţiei şi asumarea răspunderii de către cei vinovaţi", au anunţat, joi, membrii FER.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

El a mai spus că, miercuri, Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a trimis o adresă prin care corecta 11 greşeli legate de rezultatele licitaţiei. Editorii au spus că cinci dintre erori vizau preţul, şase punctajul tehnic, toate greşelile vizând editurile care au câştigat licitaţia.

În plus, documentul transmis miercuri ar avea două date, respectiv 12 august, data la care a fost întocmit, şi 20 august, data la care a fost trimis.

"Ministerul Educaţiei Naţionale ascunde un document timp de opt zile, pentru ca rezultatele să nu poată fi contestate", au acuzat editorii.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Membrii FER au mai spus că nici măcar nu ştiu cine au fost evaluatorii şi dacă aceştia au pregătirea necesară şi au vorbit de un "grup de interese" care prin această licitaţie ar fi dat "un tun de 30 - 50 milioane de euro".

"Piaţa, teoretic, este de 50 de milioane de euro. Profitul vine din monopolul instalat, iar acest monopol este instalat forte clar în dispreţul oricărei legi. Această acţiune a fost premeditată. Cei care au făcut manualele au avut informaţii de doi-trei ani de zile", a spus preşedintele FER, Mihail Penescu.

Pe de altă parte, reprezentatul CD Press, Costin Diaconescu, unul dintre câştigătorii licitaţiei, a declarat că toate ofertele respinse au fost respinse din cauză că nu au fost conforme cu caietul de sarcini şi a respins acuzaţia colegilor privind consituirea unui "grup de interese".

"Nu fac parte din nici un grup de interese şi consider acuzaţia o calomnie pe care o resping", a spus Diaconescu.

El a explicat că nu a urmărit să facă un "profit fabulos" din manualele şcolare şi a pus un profit de doar trei-patru la sută.

Membrii FER au precizat că au depus contestaţii şi au făcut sesizări către Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Consiliul Concurenţei, DNA şi instanţe judecătoreşti.

Reprezentantul în România al Pearson Education, Okian, cel mai mare editor educaţional din lume şi lider mondial în educaţie digitală, descalificat şi el în procesul de achiziţie publică organizat de MEN pentru un aspect de procedură, a anunaţat că susţine poziţia FER, considerând corectă decizia de a sesiza şi contesta modul în care a fost gestionată această licitaţie, începând cu metodologia, criteriile eliminatorii nesemnalizate în caietul de sarcini, aritmetica rezultatelor şi lipsa de transparenţă a întregului proces.

"Achiziţia manualelor şcolare a fost, istoric, unul dintre cele mai transparente şi competitive procese de achiziţie publică din România. Modul în care a fost construit la mijlocul anilor '90, cu expertiza şi finanţarea Băncii Mondiale, a creat o competitivitate corectă şi deschisă între editurile educaţionale, în beneficiul profesorilor şi elevilor. Ar fi profund regretabil ca acest proces, ce a marcat sfârşitul manualului unic şi a creat posibilitatea autentică de a alege, să se degradeze din lipsă de transparenţă şi competitivitate îndoielnică", declară Tudor Benga, CEO Okian.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în 10 august, că elaborarea manualelor pentru toate ciclurile de învăţământ ar putea dura patru-cinci ani.

"Sunt lucruri pe care, teoretic, ar trebui să le faci imediat, dar care, practic, nu pot fi făcute decât gradual şi numai după ce măsori de o sută de ori. De exemplu, procesul de schimbare a manualelor este unul care durează patru-cinci ani. Nu există nicio variantă în care să schimbi toate manualele peste noapte, fiindcă manualele se schimbă odată cu primul an al ciclului, respectiv clasa I, clasa a V-a, a IX-a, chiar dacă avem în şcoala românească manuale de geografie din care elevii ar putea învăţa faptul că Iugoslavia este vecinul nostru din sud-vest. Acel manual ar fi trebuit scos din circuit de ani buni dar, pentru că am fost ocupaţi cu schimbarea miniştrilor în fiecare an, uneori chiar şi trimestrial, cu dezbaterile prea politice despre reforme ale educaţiei sau pentru că ne-a fost teamă să nu deranjăm editura care, de 15 ani, vinde acelaşi manual, am omis un lucru elementar: revizuirea periodică a programelor şi, apoi, a manualelor. Iată de ce avem nevoie de un proces continuu şi, aş putea spune, tehnocratizat de revizuire a programelor şi de actualizare a manualelor", a explicat Pricopie.

Întrebat ce se va întâmpla cu disciplinele pentru care nu au existat ofertanţi la licitaţia în vederea realizării noilor manuale, ministrul Educaţiei a spus că există soluţii.

"Manualele pentru materii predate în limba ucraineană, greacă sau slovacă vor fi cumpărate din străinătate, aşa cum se întâmplă acum. Dar vreau să precizez un lucru foarte clar: licitaţia al cărei rezultat l-am prezentat nu va fi anulată. Vom mai organiza o nouă licitaţie pentru maualele care nu au fost adjudecate, dar nu vom relua procedura în cazul celor declarate deja câştigătoare", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici