Educaţia sexuală, privită cu reticenţă în România. În alte ţări din Uniunea Europeană, materia este obligatorie de ani buni

  • Educaţia sexuală este predată diferit în funcţie de stat
  • Este obligatorie prin lege în aproape toate ţările din Uniunea Europeană
  • În Suedia, de exemplu, această disciplină a fost introdusă în 1955
752 afișări
Imaginea articolului Educaţia sexuală, privită cu reticenţă în România. În alte ţări din Uniunea Europeană, materia este obligatorie de ani buni

Controversele pe tema educaţiei sexuale în şcoli continuă

Intoducerea educaţiei sexuale în şcoli ca disciplină obligatorie a fost susţinută de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, care a subliniat necesitatea acesteia. Ministrul Educaţiei a menţionat că doar 4% din numărul total de elevi urmează cursul de educaţie pentru sănătate.
 
 
Educaţia sexuală este predată diferit în funcţie de stat şi este obligatorie prin lege în aproape toate ţările din Uniunea Europeană. Ţările nordice şi Benelux sunt cunoscute pentru că au cea mai înaltă calitate a educaţiei sexuale, în timp ce în Estul şi statele din sudul Europei educaţia sexuală e deficitară sau nu există deloc.
 
În Suedia, de exemplu, această disciplină a fost introdusă în 1955. În Portugalia, copiii învaţă încă de la cinci ani despre relaţiile de prietenie, consimţămînt şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la 14 ani, conform raportului SAFE.
 
Predarea educaţiei sexuale în alte ţări se realizează la nivel cultural sau prin tradiţiile religioase. Pe de altă parte, Patriarhia Română a criticat acest demers considerând că inocenţa copiilor le este furată, iar educaţia sexuală nu le mai permite să se dezvolte firesc şi îi poate marca pentru toată viaţa

Conform programei şcolare ce presupune educaţia pentru sănătate?

Această materie presupune promovarea sănătăţii, dezvoltarea personală şi prevenirea accidentelor, a atitudinii negative şi a conflictelor interpersonale.
 
Ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit mai multe informaţii cu privire la acest subiect:
 
În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialiştilor din Ministerul Educaţiei. LEN prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei. Tot LEN,  la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educaţiei, dispoziţiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţiile Legii educaţiei naţionale.
 
Pe această bază legislativă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatorii - “Educaţie pentru viaţa”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, MODULE obligatorii, adaptate vârstei elevilor:
  • Educaţie civică
  • Educaţie sanitară
  • Educaţie sexuală
  • Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă
  • Educaţie pentru prim-ajutor
  • Educaţie juridică
  • Educaţie financiară
  • Educaţie rutieră
În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la “Educaţie pentru viaţa”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module.
 
Ariana Dudună, elevă şi preşedinte al Consiliului Elevilor din Constanţa, este de părere că educaţia sexuală este o necesitate şi o materie benefică, mai ales că elevii nu au destule informaţii şi ajung să se informeze din surse eronate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici