Educaţie sexuală. Unde şi cum va fi predată materia? Propunerea ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei Sorin Cîmpeanu propune ca educaţia sexuală să fie cuprinsă într-un modul, numit Educaţie pentru viaţă, care să fie predat din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, câte o oră pe săptămână.

1550 afișări
Imaginea articolului Educaţie sexuală. Unde şi cum va fi predată materia? Propunerea ministerului Educaţiei

Educaţie sexuală. Unde şi cum va fi predată materia? Propunerea ministerului Educaţiei

„Sunt dezbateri în coaliţie, punctul meu de vedere este extrem de clar: educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educaţiei: toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară, „o disciplină opţională care se face de către foarte puţini elevi, în funcţie de an, între 6 şi 9 la sută”.

El propune ca educaţia sexuală să fie inclusă într-o disciplină modulară, numită Educaţie pentru viaţă.

„Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de coconsecinţă, propunerea Ministerului Educaţiei este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noţiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educaţie sanitară, de educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, de educaţie juridică, de educaţie financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educaţie pentru viaţă, care să fie obligatoriu, o oră pe săptămână de la clasa a 5-a pănâ la a 12-a”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susţine că „educaţia sexuală” a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei într-o programă şcolară, ignorându-se voinţa părinţilor şi drepturile lor constituţionale de a decide asupra educaţiei propriilor copii.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus marţi că trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă părinţii care sunt îngrijoraţi că ar putea fi folosită educaţia sexuală în şcoli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor şi cei care susţin că este nevoie de educaţie sexuală în şcoli.

„Este vorba despre un subiect care ţine de conştiinţă şi este greu să luăm o decizie a nivelul coaliţiei să susţinem un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect. S-au exprimat puncte de vedere, păreri, dar încă nu s-a luat o decizie în coaliţie. Este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie a coaliţiei către toţi parlamentarii din coaliţie”, afirmă Ludovic Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici