Efectele Brexit: coşmarul rezidenţei pentru cetăţenii UE din Marea Britanie

  • La două luni după expirarea termenului-limită de depunere a documentelor, mulţi nu au primit răspunsul autorităţilor şi nu au actele în regulă.
  • În acest fel, locurile de muncă, chiriile şi îngrijirea sănătăţii sunt expuse riscului pentru aproape o jumătate de milion de persoane.
  • După polonezi, românii reprezintă a doua comunitate în clasamentul rezidenţilor.
18870 afișări
Imaginea articolului Efectele Brexit: coşmarul rezidenţei pentru cetăţenii UE din Marea Britanie

Brexit: coşmarul rezidenţei pentru cetăţenii UE din Marea Britanie

„Programul de rezidenţă” pentru cetăţenii UE din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului londonez ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”. Este, în special pentru cei familiarizaţi cu internetul. Durează doar câteva minute pentru a finaliza parcurgerea diverselor ecrane. În general, există un răspuns în scurt timp.

Dacă milioane de oameni nu au avut probleme, există un procent care încă trăieşte în nesiguranţă: termenul-limită pentru depunerea cererii a fost 30 iunie, totuşi - potrivit Ministerului de Interne - aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată. Iar mulţi dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni asigură Top 3 populaţii rezidente în Marea Britanie.

Executivul i-a asigurat pe europenii din Regatul Unit că drepturile lor sunt protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă. Întârzierile se datorează, a explicat un purtător de cuvânt, „cantităţii de cereri primite”, mai mult de şase milioane de la începerea programului, în martie 2019.
Au fost implementate resurse suplimentare. Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

Cu Brexit, statutul stabilit - sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit - este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, închiria casă, călătorii şi aşa mai departe. A nu avea documentele în ordine este o problemă serioasă. Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie.

Dintre cererile primite de guvern, majoritatea au avut succes: 2,8 milioane de cetăţeni europeni au obţinut statutul de decontat, 2,3 milioane pre-decontate (acesta din urmă va trebui să depună o nouă cerere pentru saltul la categoria permanentă).

De asemenea, trebuie amintit că permisul este legat de paşaport şi că de fiecare dată când documentul este reînnoit, datele trebuie comunicate la Home Office şi documentaţia actualizată. Aceasta este pentru fiecare membru al familiei, fără limită de vârstă (inclusiv copii).

Cu toate acestea, întârzierile sunt principala preocupare a Grupului 3 Milioane - asociaţia pentru drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit creată după referendumul din mai 2016 - care vorbeşte despre sute de cazuri de persoane oprite la frontieră sau lăsate fără muncă din cauza la lipsa documentelor.

„O jumătate de milion de cereri încă fără răspuns sunt multe”, subliniază Luke Piper, unul dintre directorii grupului. „Este o problemă considerabilă să nu poţi dovedi că ai dreptul să trăieşti în propria ţară”, adaugă acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici