Elan Schwartzenberg, urmărit internaţional, despre Sebastian Ghiţă: Mi-a spus că e captiv la SRI şi DNA / Omul de afaceri, despre percheziţii la fratele Mihaelei Rădulescu: Ce treabă avea fratele fostei soţii?

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, plecat din România în urmă cu şase ani şi urmărit internaţional, a declarat, într-un interviu pentru B1 TV, că a avut în 2011 o discuţie cu Sebastian Ghiţă, acesta din urmă spunându-i că este captiv al DNA şi SRI şi riscă să ajungă în închisoare.

6903 afișări
Imaginea articolului Elan Schwartzenberg, urmărit internaţional, despre Sebastian Ghiţă: Mi-a spus că e captiv la SRI şi DNA / Omul de afaceri, despre percheziţii la fratele Mihaelei Rădulescu: Ce treabă avea fratele fostei soţii?

Elan Schwartzenberg, despre Sebastian Ghiţă: Mi-a spus că e captiv la SRI şi DNA

"M-am întâlnit în 2011 (n.r.: cu Sebastian Ghiţă) şi mi-a spus <<Îmi cer scuze pentru ce voi face. Sunt captiv la SRI şi DNA. Am intrat într-un joc foarte mare, câştig mulţi bani, dar sunt prizonier, captiv total. Dacă mă ajută scap, dacă nu, la puşcărie sau la trei metri sub pământ>> Sunt textual cuvintele lui Ghiţă (...) Îl văd ca pe un puşti care a intrat într-un joc mult prea mare. A fost controlat, dominat, şantajat de Coldea", a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.

Acesta a mai spus că a simţit în repetate rânduri susţinerea pe care Sebastian Ghiţă o avea din partea adjunctului SRI, Florian Coldea.

"Am fost sfătuit să intrăm în insolvenţă, am scăpat de contractul de management (n.r.: al lui Sebasrian Ghiţă), iar în secunda în care CNA a acordat licenţa, echipamentele erau ale Realităţii, am înţeles că Ghiţă nu m-a minţit, avea susţinerea lui Coldea la cel mai înalt nivel. Am văzut în multe situaţii acea mână nevăzută", a mai spus Schwartzenberg, pentru B1 TV.

Omul de afaceri a vorbit şi despre o întâlnire cu Dorin Cocoş, care a avut loc în biroul unui prieten de-al său.

"A spus că a evitat să mă sune pentru că sunt urmărit, că e rău ce fac cu Realitatea că e sub protecţia lui Coldea. Generalul Coldea i-a cerut 500.000 de euro către Realitatea ceea ce a şi făcut", a declarat omul de afaceri.

Moderatorul interviului Sorina Matei a declarat că acesta a fost realizat marţi, la Tel Aviv.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puţin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, ţară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA transmisese citaţii pe numele lui, prin comisii rogatorii, autorităţile din Israel răspunzând că nu a fost găsit. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea Media.

Procurorii anticorupţie au cerut şi au obţinut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obţinut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internaţional de statul român din iunie 2016.

Schwartzenberg: Cu Maior m-am întâlnit o singură dată. Cu şeful SRI Bucureşti mă vedeam la masă

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a acuzat, vineri seară, presiuni din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI) în preluarea Realitatea TV, precizând că s-a întâlnit o dată cu George Maior în 2012, dar că ieşea neoficial la mese cu fostul şef SRI Bucureşti, Vasile Cămărăscu.

"După un an de investiţii, m-am trezit că lichidatorul m-a invitat la dumnealui şi mi-a spus «am niste presiuni colosale din partea SRI, în mod special. Dacă nu le vei rezolva de urgenţă, voi fi nevoit să fac nişte lucruri regretabile». Nu am înţeles ce a vrut să spună la acea vreme, foarte curând au făcut o şedinţă a asociaţiei creditorilor. Şi de unde aveam creanţă majoritară şi controlam masa credală, m-am trezit că s-a dus în favoarea lui Guşă şi Păcuraru. Piperea mi-a spus că ce face doamna Moncea cu acest caz, judecătorul sindic numit la cazul Realitatea, nu există în manualul de avocatură. Guşă şi Păcuraru mi-au falsificat semnătura pe un act pentru a rezolva această preluare ostilă", a declarat Elan Schwartzenberg, la B1 Tv.

Omul de afaceri a precizat că s-a întâlnit o singură dată cu George Maior, nu însă şi cu Florian Coldea.

"Eu trebuia să mă duc la generalul Coldea şi nu ştiu, să îi pup inelul sau ghiulul, să îi jur credinţă, nu ştiu. Nu m-am întâlnit niciodată cu Coldea. Cu domnul Maior m-am văzut o singură dată la o discuţie după ce am preluat Realitatea. Domnul Maior m-a rugat să trec pe la generalul Coldea şi nu s-a mai întâmplat acest lucru. Pur şi simplu nu s-a mai întâmplat. Am discutat cu domnul Maior despre multiple teme, inclusiv despre Realitatea. Dorinţa lui era ca acest post de televizune să le ofere susţinere în interese naţionale. A fost o discuţie absolut legitimă. Asta se întâmpla în 2012", a mai declarat Schwartzenberg.

Afaceristul a mai spus că se vedea ocazional şi cu fostul şef SRI Bucureşti, Vasile Cămărăscu, a cărui logodnică, Irina Chirica, a fost adusă de el în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Realitatea Tv.

"I-am oferit această poziţie considerând că este omul potrivit la locul potrivit. Exact în acea perioadă, domnul Cămărăscu a părăsit serviciul. Nu am luat-o pe Irina că era logodnica lui Cămărăscu de la SRI, am luat-o că era prietena mea de 20 de ani. Pe domnul Cămărăscu l-am cunoscut într-un cerc de prieteni din Bucureşti, mi l-au prezentat, cred că el se afla acolo 40 la sută din amiciţie, 60 la sută pentru a monitoriza, spiona în interesul SRI-ului. (....) Nu am avut niciodată o întâlnire oficială cu Cămărăscu. Mă vedeam la un mic dejun, la o masă, sunt convins că înregistra foarte multe dintre acele întâlniri. Sunt convins că toate le raporta", a mai spus Schwartzenberg.

Elan Schwartzenberg: Grupul de la Monaco e zero barat pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, plecat din ţară în urmă cu şase ani şi urmărit internaţional, a declarat, într-un interviu televizat, că aşa-numitul Grup de la Monaco nu reprezintă nimic în comparaţie cu procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, Klaus Iohannis sau Florian Coldea.

"Grupul de la Monaco e zero barat ca influenţă pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis", a declarat Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.

În momentul în care i s-a atras atenţia că aceştia sunt oficiali ai statului român, Schwartzenberg a completat: "Când statul român funcţionează pe sisteme staliniste, influenţa devine forţă letală".

Cât priveşte aşa-numitul Grup de la Monaco, despre care se spune că este format din milionari influenţă, omul de afaceri a declarat că unii nici nu se cunosc între ei, iar alţii au fost o singură dată la Monaco.

"Grupul de la Monaco- jumătate dintre ei au fost cel mult într-un hotel la Monaco, majoritatea este împărţită în mici bisericuţe, dar nu au relaţii personale. Eu ştiam două, trei persoane la nivel de prieteni", a mai spus Schwartzenberg.

Acesta a afirmat că Sorin Blejnar, fost şef ANAF, prieten cu el, a fost de cel mult de două ori la Monaco. O altă persoană apropiată de Schwartzenber până în 2012 a fost Dragoş Dobrescu.

"Dobrescu este om normal puţin mai tânăr ca mine , pe vremuri avea burtică şi care a făcut afaceri în imobiliare. (...) Nu am mai discutat cu el din 2013. Dragoş a fost în categoria prietenilor care a rupt legătura cu mine, mi-a scris o scrisoare să îmi spună că din cauza problemelor mele nu mai putem discuta", a afirmat omul de afaceri.

În 2014, Ziarul Financiar scria că Dragoş Dobrescu, unul dintre cei mai puternici investitori din imobiliare din România, a cărui avere este estimată la peste 200 de milioane de euro, a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a intra în acţionariatul Romprest, firma de salubritate care face curăţenie în Sectorul 1.

Dragoş Dobrescu, în vârstă de 44 de ani, deţine grupul de firme Monolit, prin care controlează mai multe clădiri de birouri din Bucureşti, situate în zone precum Bulevardul Primăverii, Piaţa Charles de Gaulle sau Băneasa, menţiona zf.ro.

Schwartzenberg, despre o discuţie cu Blejnar: Mi-a spus că vrea să mă ajute, dar sunt forţe deasupra

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că a fost deposedat de afacerea sa- postul Realitatea Tv, deşi a achitat datorii istorice şi a achiziţionat echipamente, spunând că inclusiv Sorin Blejnar, fost şef ANAF, i-ar fi spus că există forţe deasupra sa, din sistem.

"I-am spus (n.r: lui Sorin Blejnar, fost şef ANAF) că echipamentele de la Realitatea Tv sunt sub sechestru de ANAF, sediul televiziunii este la Willbrook, echipamentele la Casa Presei. Ori le iei şi le muţi la ANAF, ori la Willbrook, dar nu la RTV, la Sebi Ghiţă. A ridicat din umeri şi a spus că vreau să te ajut dar sunt forţe deasupra mea, din sistem. Nu ştiu la cine se referea, la Băsescu, SRI, DNA sau Sfântul Petru. Ridicau din umeri şi dădeau din ochi", a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg, într-un interviu pentru B1 Tv.

Acesta spune că a preluat legal postul Realitatea TV de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

"Apoi m-am trezit deposedat de ea şi acuzat că nu am preluat niciodată staţia, acuzat de evaziune, spălare de bani. (...) Copiii lui Vîntu au spus public că tranzacţia s-a realizat. Am plătit datorii istorice, am plătit salarii, dacă nu credeam că e televiziunea mea, nu făceam investiţii", spune Schwartzenberg.

Acesta a mai declarat că a achitat datorii istorice, inclusiv unor jurnalişti care aveau de încasat sumele de la foştii patroni.

"Datorii istorice către Stelian Tănase, care avea de încasat din epoca Ghiţă sau Vântu o sumă de bani, era datoria Realităţii. I-am plătit banii, dânsul a optat să îi plătesc într-un cont privat din Franţa şi în 2012, Stelian Tănase a făcut un material mizerabil la adresa mea. Sper că şi-a plătit taxele pentru acei bani. Zeci de mii de euro",a afirmat Schwartzenberg.

În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea Media.

Procurorii anticorupţie au cerut şi au obţinut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obţinut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internaţional de statul român din iunie 2016.

Schwartzenberg: Avocatul i-a scris lui Kovesi că vreau să vin în România. Kovesi a refuzat audienţa

Elan Schwartzenberg a declarat că un avocat de-al său i-a transmis o scrisoare Codruţei Kovesi în care spunea că afaceristul vrea să revină în ţară pentru a răspunde întrebărilor, iar procurorul-şef DNA l-a refuzat, precizând că, dacă e cazul, îi va comunica învinuirile prin comisii rogatorii.

"Un avocat din Israel i-a scris o scrisoare doamnei Kovesi, în care i-a zis că îl reprezint pe Elan, doreşte să vină, să răspundă la întrebări. Kovesi a făcut două lucruri: a răspuns peste o lună şi a spus «vă refuz audienţa, şi doi, dacă vom avea nevoie de el, îi vom comunica învinuirile prin comisiile rogatorii». La câteva zile după acea scrisoare, cei de la DNA, cu mascaţii, au spart uşile la 20 de apartamente în Bucureşti, cu oameni care avea ca singură vină faptul că mă cunoşteanu, prietena mea, fratele meu, oameni cu copii mici, niciunul nu avea nicio tangenţă cu Realitatea", a declarat Elan Schwartzenberg, la B1 Tv.

Scrisoarea ar fi fost trimisă în septembrie 2013.

Toodată, omul de afaceri susţine că,înainte să părăsească ţara, în vara anului 2012, un înalt oficial din SRI, din cercul de apropiaţi al lui Florian Coldea, l-ar fi avertizat că este cazul să plece din România şi că , la câteva săptămâni după, a fost sunat de un procuror DNA care i-ar fi cerut să se prezinte urgent în ţară.

"Am plecat în vacanţă în 2012 cu fiul meu minor, în iunie-iulie 2012, am plecat din România cu un avion privat de la Ţiriac Air. Înainte, cineva din SRI, cineva din cercul extrem de apropiat al generalului Coldea, dar nu Vasile Cămărăscu, a venit şi mi-a spus că v-au luat televiziunea fraudulos, le e teamă de ce urma să faceţi legal, vor încerca să vă facă înscenări şi cu o ţară nu te poţi lupta niciodată din interior. Acel ofiţer al SRI cu funcţie foarte mare mi-a spus «Pleacă puţin din ţară pentru că îţi vor face înscenări, te vor ţine în beciuri ca să nu fii credibil». M-am dus în concediu cu fiul meu, m-aş fi întors în septembrie. Fiind în vacanţă, pe o barcă, primesc un telefon, un procuror DNA Badea îmi spune că să vin în două zile la biroul lui să discutăm. Asta se întâmpla în vara lui 2012", a mai spus Schwartzenberg.

Omul de afaceri a mai spus că nu s-a mai întors în România pentru că s-a consultat cu avocaţi din Israel, cărora le-a povestit ceea ce s-a întâmplat în România, iar ei l-ar fi sfătuit să nu se mai întoarcă în ţară până nu se clarifică lucrurile.

Schwartzenberg, despre percheziţii la fratele Mihaelei Rădulescu: Ce treabă avea fratele fostei soţii?

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a declarat, într-un interviu televizat, că în anul 2013 DNA a decis să facă 20 de percheziţii în dosarul său, inclusiv la fratele fostei sale soţii, Mihaela Rădulescu, deşi acesta nu avea vreo implicare.

"Mascaţii şi spartul uşilor la 6 dimineaţa este apanajul teroriştilor. Sau al cartelurilor de droguri. Doar în Columbia, în Mexic, la şefii genul pe care îi vedem în seriale de tip Narcos sau la terorişti se folosesc mascaţi, trupe antitero. Oamenii normali care au de făcut o percheziţie vin normal, bat la uşă, arată mandatul, fac percheziţia, dacă e motivată, justificată, aprobată de un judecător. Nu înţeleg acest fenomen. Nu îl înţeleg la oameni care nu puteau. Să vă spargă uşa dumneavoastă la 6 dimineaţa că eraţi mai vinovat decât oamenii ăia. Erau mascaţi", a declarat Elan Schwartzenberg, într-un interviu pentru B1 Tv.

Acesta spune că percheziţii au fost şi acasă la fratele fostei sale soţii, Mihaela Rădulescu Schwartzenberg.

"Fratele meu a fost pus la podea, nevasta lui, care este avocată, avea un copil mic, au intrat la fratele fostei mele soţii, ce treabă avea fratele fostei mele soţii de care am divorţat în 2008? Care nevasta lui a fost operată pe creier, avea o tumoră. Vorbim de o acţiune, de o sălbăticie fără de seamă. Se numeşte intimidare şi abuz", a mai spus omul de afaceri.

Schwartzenberg a afirmat că percheziţiile, din 2013, în 20 de locaţii au venit ca urmare a unei scrisori transmise de către avocatul său Laurei Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, în care spunea că este dispus să revină în ţară pentru a răspunde întrebărilor.

Elan şi Mihaela Schwartzenberg au divorţat în anul 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici