Elena Hosu vrea practică judiciară unitară la DIICOT şi o poliţie judiciară proprie, similară DNA. PROIECTUL DE MANAGEMENT al candidatei

Elena Giorgiana Hosu, propusă pentru postul de adjunct al procurorului şef al DIICOT, arată în proiectul de management că unul dintre obiectivele sale strategice este o practică judiciară unitară, tot ea dorind crearea unei structuri de poliţie judiciară proprie, similară DNA.

266 afișări
Imaginea articolului Elena Hosu vrea practică judiciară unitară la DIICOT şi o poliţie judiciară proprie, similară DNA. PROIECTUL DE MANAGEMENT al candidatei

Elena Hosu vrea practică judiciară unitară la DIICOT şi o poliţie judiciară proprie, similară DNA (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Obiectivul permanent îl reprezintă combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului, apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în condiţii de credibilitate şi corectitudine, cu respectarea dispoziţiilor legii interne şi a Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, semnată la Roma, ca prim instrument de drept internaţional care apără individul în faţa statului, precum şi cu respectarea jurisprudenţei Curţii Europene", arată Elena Hosu, în proiectul de management.

Obiectivele strategice ale celei propuse pentru postul de adjunct al procurorului şef al DIICOT sunt consolidarea capacităţii de reacţie la fenomenul infracţional, menţinerea gradului de integritate profesională şi morală a procurilor şi a personalului auxiliar, dar şi o practică judiciară unitară şi menţinerea valorii profesionale a acestora.

"Consolidarea instituţională a DIICOT pentru asigurarea unei stabilităţi legislative proprii, consecutiv cu asigurarea unor reguli clare şi precise de competenţă materială a conservării tehnicilor speciale de investigaţie, precum şi pentru alocarea unor resurse umane şi materiale corespunzătoare" reprezintă un alt obiectiv strategic al Elenei Hosu.

De asemenea, cea propusă pentru postul de adjunct al şefului DIICOT are în vedere crearea unei structuri de poliţie judiciară proprie, similară DNA, "în conformitate cu evoluţia şi tendinţele criminalităţii în plan naţional şi internaţional", dinamizarea activităţii în materia infracţiunilor de criminalitate economico-financiară, precum şi creşterea activităţilor de cooperare judiciară internaţională, prin încheierea unor acorduri specifice cu structurile similare DIICOT din ţări unde cazuistica infracţională cu cetăţeni români este una semnificativă, respectiv Franţa, Spania, Olanda sau Marea Britanie.

Elena Hosu mai propune în proiectul de management remedierea deficitului de personal, prin organizarea interviurilor necesare ocupării posturilor vacante, eficientizarea acţiunilor de recuperare a prejudiciilor cauzate prin săvârşirea infracţiunilor grave, precum şi gândirea unor strategii comune cu instituţii ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Oficiul Român pentru Emigrări, pentru a avea asigurat un schimb de informaţii operativ.

Printre măsurile propuse în proiect se mai regăsesc intensificarea contactelor cu reprezentanţii României la EUROJUST, mai ales în condiţiile în care unul dintre aceştia este procuror DIICOT, aplicarea riguroasă a criteriilor de evaluare atât în cazul procurorilor, cât şi în cazul personalului auxiliar şi specialiştilor, accesul procurorilor la sistemul informatizat al cazierului judiciar şi fiscal, pregătirea profesională a acestora pentru implementarea noilor coduri, dar şi continuarea modernizării sediilor DIICOT şi identificarea unui sediu propriu pentru DIICOT- Structura Centrală, astfel încât activitatea acesteia să se desfăşoare în parametrii optimi.

"Consider că experienţa profesională acumulată, precum şi viziunea pe care o am cu privire la ceea ce trebuie să rămână DIICOT ca vector principal în combaterea actelor de crimă organizată şi terorism, îmi permite să păstrez această structură mobilă şi eficientă, cu acţiuni desfăşurate în timp real şi util, astfel încât valorile sociale protejate de lege să fie apărate iar ordinea de drept să fie menţinută", se mai arată în document.

Ministrul interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, i-a propus, în 3 aprilie, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului şi Alina Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Proiectele de management ale celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete au fost puse în dezbatere publică, candidaturile urmând să fie verificate de Consiliul Superior al Magistraturii până în 30 aprilie, iar rezultatele să fie analizate în 7 mai.

În 8 mai vor fi intervievaţi candidaţii pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 9 mai vor susţine interviurile candidaţii pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului şef din DIICOT, potrivit calendarului stabilit de Secţia pentru procurori a CSM.

Avizele pentru cei şase candidaţi vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici