Alina Bica propune controale lunare la serviciile teritoriale DIICOT - PROIECTUL DE MANAGEMENT al candidatei pentru şefia DIICOT

Alina Mihaela Bica, propusă pentru şefia DIICOT, doreşte realizarea de controale lunare la serviciile teritoriale ale direcţiei şi crearea unui sistem informatic datorită căruia să se evite cercetarea unor persoane pentru aceleaşi infracţiuni de către mai multe structuri ale Ministerului Public.

283 afișări
Imaginea articolului Alina Bica propune controale lunare la serviciile teritoriale DIICOT - PROIECTUL DE MANAGEMENT al candidatei pentru şefia DIICOT

Alina Bica (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului său de management, Bica doreşte realizarea unor controale lunare la serviciile teritoriale ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru a se constata "aspecte legale de realizare a unui act de urmărire penală transparent, cu respectarea celor mai înalte exigenţe profesionale şi a principiului celerităţii".

Tot pentru eficientizarea activităţii procurorilor DIICOT din teritoriu, Bica propune analizarea cauzelor "în funcţie de vechimea şi complexitatea acestora, pentru a se evita pericolul împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale".

În acelaşi context, Bica vea să fie întocmite "informări vizând aspecte ce ţin de interpretarea şi aplicarea unitară a legii, inclusiv aspecte relaţionate sectorului judiciar".

În proiectul său de management mai figurează şi "creionarea şi implementarea, sub coordonarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a unui sistem informatic care să permită evitarea situaţiilor în care o persoană fizică/juridică este cercetată pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni de mai multe structuri ale Ministerului Public", inclusiv în cadrul DIICOT.

Printre obiectivele propuse de Alina Mihaela Bica se mai numără: creşterea gradului de recuperare a produselor infracţiunilor şi consolidarea practicii judiciare, menţinerea gradului de integritate profesională şi morală a procurorilor şi personalului auxiliar, prin continuarea implementării standardelor de integrate în sistemul judiciar şi prin promovarea unor ghiduri de bune practici în domeniu; realizarea unui sistem care să permită implementarea reglementărilor din Legea nr. 202/2011 referitoare la unificarea practicii judiciare şi a viitoarelor reglementări din Noul Cod deprocedură penală.

Procurorul subliniază în proiect că, pentru eficientizarea activităţii de urmărire penală, sunt necesare constituirea unor echipe de procurori sau de procurori şi specialişti pentru efectuarea cercetărilor în cazurile complexe şi colaborarea eficientă cu organele specializate în culegerea de informaţii şi cu ofiţerii de poliţie judiciară.

Totodată, Alina Bica consideră că este important ca repartizarea cauzelor către procurori să se realizeze echilibrat în funcţie de gradul de complexitate al acestora şi de gradul de încărcare al procurorului cu soluţionarea altor cauze.

Bica susţine, de asemenea, organizarea unor cursuri de formarea continuă a procurorilor DIICOT, realizarea unor seminarii interdisciplinare cu participarea judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor, experţilor şi găsirea finanţării pentru aceste seminarii.

Procurorul s-a referit în proiectul său de management şi la "consolidarea capacităţii administrative" a DIICOT, propunând: identificarea unui sediu propriu al DIICOT - Structura Centrală, care să permită instituţiei să-şi desfăşoare activitatea în parametrii optimi, identificarea resurselor financiare necesare pentru realizarea acestui obiectiv, continuarea modernizării sediilor DIICOT aparţinând structurilor teritoriale, identificarea resurselor financiare necesare pentru modernizarea sistemului informatic al Direcţiei şi pentru crearea unui parc auto propriu inclusiv autoturisme de escortă în acţiuni operative.

Alina Mihaela Bica mai propune înfiinţarea în cadrul DIICOT a propriei structure de poliţie judiciară, analizarea indicatorilor care să ofere gradul de structurare pe competenţe profesionale ce vor compune acest compartiment şi stabilirea modului de salarizare şi promovare a acestora.

Procurorul doreşte şi completarea schemei de personal şi propune recrutarea unor procurori cu experienţă, care să ocupe funcţii de execuţie vacante în cadrul Direcţiei, organizarea unor examene pentru personalul auxiliar de specialitate şi specialişti şi a unor concursuri pentru recrutarea personalului auxiliar şi funcţionarilor publici unde este cazul.

Ministrul interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, i-a propus, în 3 aprilie, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe Tiberiu Niţu, ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi pe Alina Bica pentru şefia DIICOT.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu, pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, Codruţ Olaru, ca adjunct al procurorului general al Parchetului, şi Elena Hosu, ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Proiectele de management ale celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete au fost puse în dezbatere publică, candidaturile urmând să fie verificate de Consiliul Superior al Magistraturii până în 30 aprilie, iar rezultatele să fie analizate în 7 mai.

În 8 mai vor fi intervievaţi candidaţii pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 9 mai vor susţine interviurile candidaţii pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului şef din DIICOT, potrivit calendarului stabilit de Secţia pentru procurori a CSM.

Avizele pentru cei şase candidaţi vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici